Vége a káosznak, egyszerű jelöléseket kap az USB

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Megérthető lesz végre a portok és a kábelek másolási és töltési sebessége.
Vágólapra másolva!

Nemhogy az átlagos fogyasztók, de már az informatikusok sincsenek könnyű helyzetben az USB portok és kábelek képességeinek értelmezésekor. Ennek oka, hogy az elmúlt években gyors egymásutánban jöttek az eltérő adatátviteli és töltési sebességeket támogató USB-szabványok, az USB Implementers Forum iparági szervezet pedig részben a gyártók marketingeseinek nyomására ámokfutásba kezdett, mindenféle verziószámokkal, generációkkal, egyéb nonszensszel kezdte traktálni a nagyérdeműt, utána pedig utólagos átnevezésekkel tovább súlyosbította a helyzetet.

Nem kell majd számítástechnikai zsenivel menni a boltba, csak hogy sikerüljön megfelelő USB-kábelt vásárolni Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Szerencsére ennek hamarosan vége lesz, a szervezet bejelentése szerint az idei év vége tájától piacra kerülő új termékek jelentősen leegyszerűsített jelöléseket kapnak, búcsúznak a verziószámok, a generációszámok, továbbá a SuperSpeedhez hasonló marketinges nevek is.

Helyettük azt kapják majd a vevők, amire kíváncsiak: a logókon a maximális átviteli sebesség lesz látható gigabit / másodpercben, a kábelek esetén pedig az átküldhető teljesítmény is feltüntetésre kerül wattban.

Ezek az új jelölések lesznek láthatóak a kütyükön és számítógépeken, egyszerűen csak jelölve van rajtuk az átviteli sebesség Forrás: USB Implementers Forum

Konkrét példákat hozva a boltban USB-kábelt vásárolni kívánó vevő látja majd a csomagoláson, hogy a keze ügyébe akadt kábel „USB 20Gbps 60W" típus, mire teljesen egyértelmű lesz számára, hogy az 20 Gbps átviteli sebességet és 60 wattos töltést támogat.

Ezek pedig a kábelek új logói, az átviteli sebesség és a töltési teljesítmény látható rajtuk Forrás: USB Implementers Forum

Laptop választásakor szintén nem kell majd „USB 3.2 Gen 1" és hasonló információkat dekódolni, egyszerűen látszik majd, hogy gigabit/másodpercben milyen sebességeket támogatnak az USB kapui.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!