Koronavírusosan gyárthatják az iPhone-okat

apple iphone 14 okostelefon smartphone
Egy vásárló a piacra dobás napján beszerzett Apple iPhone 14 Pro mobiljával
Vágólapra másolva!
Állítólag a tesztelés visszautasítására kérik a beteg dolgozókat a Foxconn üzemeiben.
Vágólapra másolva!

Az ősztől kezdve folyamatosan súlyos fennakadásokat okozott a koronavírus omikron variánsa a Foxconn csengcsoui telephelyén, az iPhone-városként emlegetett gyártókomplexumban készül a világ iPhone-jainak olyan 80 százaléka. Kína nemrég feladott zéró-COVID-politikája miatt néhány beteg miatt is tömegek kerültek karanténba, ám élelmezni és egyéb módokon ellátni nem mindig sikerült őket, utána pedig bérezéssel kapcsolatos problémák is borzolták a kedélyeket.

Egy vásárló a piacra dobás napján beszerzett Apple iPhone 14 Pro mobiljával Forrás: Apple

Az októberben kezdődött problémák miatt az ünnepi szezonra globális hiány alakult ki az iPhone 14 Pro mobilokból, így a Foxconn próbál mindent megtenni a lemaradásának pótlása érdekében. A Rest of the World exkluzív beszámolója alapján a ló túlsó felére átesve a főnökök már a láthatóan beteg dolgozókat is próbálják munkában tartani, a COVID-teszt elutasítására kérik őket, hiszen pozitív eredmény esetén muszáj lenne karanténba küldeni őket.

A kiadvány gyári munkás forrásai szerint gyakran a gyártósorok felügyelői is betegek.

A vírus terjedésének akadályozása érdekében a gyártásban dolgozók N95 maszkot viselnek, azonban ez keveset ér, mikor munkaidőn kívül maszk nélkül keverednek az emberek, plusz a szálláshelyeken nyolcan is osztoznak egy-egy kicsi szobán. Viszont a források szerint a korábbiaktól eltérően nincs pánikhangulat az iPhone-város dolgozói között, hiszen az omikron ugyan elképesztően ragályos, de jellemzően csak enyhe megfázásos tüneteket okoz, így már csak legyintenek rá.

Nem tisztázott, hogy a koronavírusos gyári munkások jelentenek-e veszélyt az okostelefonokat megvásárlókra. A korábbi vizsgálatok alapján az omikron olyan nyolc napon át képes túlélni a különféle felületeken, ennél jellemzően sokkal hosszabb időbe telik, mire a gyárban raklapra került termékek a vevők kezei közé kerülnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!