Jelszó nélküli bejelentkezéssel újított a Chrome

fiatal nő lány okostelefon laptop notebook mobilozás smartphone home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A webhelyeknek is támogatniuk kell a kényelmes és biztonságos technológiát.
Vágólapra másolva!

Nem csak a hullámokban aktiválni kezdett memóriacsökkentő és energiatakarékos üzemmódok miatt mérföldkő a napokban megjelent Google Chrome 108, a böngésző Android, Windows 11, továbbá macOS rendszereken használható verzióiban elérhetővé vált a webhelyekre való jelszómentes regisztráció és bejelentkezés lehetősége.

Pár éven belül megszokottá válhat, hogy nem kell többé jelszavakkal bajlódni a webhelyekre való regisztrációkor és bejelentkezéskor Forrás: Anna Tarazevich / Pexels

Az iparági szabványon keresztül megvalósuló jelszómentes működés sokak számára nagy kényelmi extrának bizonyulhat, ám ennél messze fontosabb előnye, hogy várhatóan áttörést hoz az internetezők javának biztonságában. Jelen pillanatban a felhasználók óriási része nem csak gyenge jelszavakat ad meg a webhelyekre való regisztrációkor, de újból és újból felhasználja azokat a portálok között.

Ezek a gyenge és újrahasznosított jelszavak célzott támadás esetén akár próbálgatásos módszerrel is kitalálhatóak lehetnek, ha pedig kiszivárognak egy webhely hackelése során, akkor brute-force módszerrel másodpercek alatt visszafejthetőnek bizonyulhatnak, hiába voltak elmaszkolt formában tárolva a feltört portál adatbázisában.

A jelszómentes regisztráció és bejelentkezés működésére kíváncsiak ebben a korábbi cikkünkben elolvashatják a részleteket, a jelszavakkal való bajlódást az okostelefonok feloldása váltja majd fel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!