Radarozásra is használhatóak a wifi routerek

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Megállapítható a helyiségben lévők testtartása, követhető a mozgásuk.
Vágólapra másolva!

Váratlan felfedezést tettek a Carnegie Mellon Egyetem kutatói, az otthoni wifi routerek képesek valamilyen mértékben radarként működni. A kísérleteikhez kettő darab TP-Link Archer A7 AC1750 modellt használtak, a hazánkban olyan 17-20 ezer forintért kapható termékeket egymással szemben helyezték el az irodájukban, az eszközök 2,4 GHz-es frekvencián kommunikáltak egymással.

Még a testtartások is nagy részletességgel meghatározhatóak a wifi routerek jeleiből Forrás: Carnegie Mellon Egyetem

A kutatók a routerek között cikázó jeleket gépi tanulásos rendszerrel értelmezték és vizualizálták. Kellemes meglepetésükre működött a radarkísérlet, a rendszerrel detektálhatóak voltak a helyiségben tartózkodó személyek, az esetek jókora részében a pontos méreteik és a testtartásuk kimutatása sem jelentett gondot, a rendszer három ember mozgását tudta követni az irodában.

Mivel a radarozáshoz két routerre van szükség, így valós életbeli körülmények között nem igazán lehet visszaélni az ötlettel, nem tudnak mondjuk az otthoni routerbe betört hackerek ilyen módon kémkedni az áldozataik után. A kutatók szerint a technológia esetleg idős emberek diszkrét felügyeletére lehet használható, bár erre a célra sem tűnik túl praktikusnak, így jó esély van rá, hogy a munkájuk puszta érdekességként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!