Akár a telefonszámunk is elég lehet, hogy feltörjék a telefonunkat!

samsung exynos 880 5g rendszerlapka system-on-chip soc
Samsung Exynos 880
Vágólapra másolva!
A mobilozók oroszlánrészéhez sajnos még nem jutottak el a Samsung hibajavításai. Mutatjuk, mi a teendő, ha biztonságban szeretnénk tudni adatainkat.
Vágólapra másolva!

Megkongatta a vészharangot a Google Project Zero csapata, a szoftveres sérülékenységek felfedezésére szakosodott divízió szerint még tavaly decemberben tizennyolc sebezhetőséget talált egyes Exynos rendszerlapkák meghajtószoftvereiben, amelyek közül néggyel teljesen észrevételnül és távolról meghackelhetőek az okostelefonok.

Aktív használatban lévő mobilok millió érintettek Forrás: Samsung

A részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra a biztonsági kutatók, azonban állításuk szerint elég ismerni az áldozatok telefonszámát, a sérülékenységeket kihasználva teljesen észrevétlenül be lehet törni távolról a készülékekbe, magas jogosultsággal futó kártevők telepíthetőek azokra.

Ennek megfelelően a létező legsúlyosabb típusú sebezhetőségekről van szó, amelyekre soron kívül szokás kiadni a hibajavításokat, azonban a Samsung 90 nappal a bejelentésüket követően még mindig nem kezdte meg a patchek terjesztését a saját okostelefonjaira. A gyártónak közel egy tucat készüléke érintett, emellett egyes Exynos rendszerlapkás Vivo mobilokban is ott lapulnak a sebezhetőségek. A Google Pixel 6 / 7 telefonok a márciusi szoftverfrissítéssel már megkapták a patcheket.

A jelek szerint a sérülékenységek az Exynos 850 / 980 / 1080 / 1280/ 2200 / Auto T5123 rendszerlapkákban, továbbá az Exynos Modem 5123 / 5300 modemekben vannak jelen.

A javítások megérkezéséig a sebezhetőségek hatástalaníthatóak a wifi hívás és a VoLTE funkciók letiltásával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!