Vágólapra másolva!
A gyártó szerint az elektromágneses működési elve miatt nem fog driftelni.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem érkeztek tömeges panaszok arról, hogy a Steam Deck kézikonzol analóg joystickjai különösebben hajlamosak lennének a driftelésre, azonban van megoldás azok számára, akiket a garanciális időn kívül érinteni kezdene a gond. A hibaállapot során fantom mozgásokat regisztrálnak a vezérlők, például önálló életre kelhet a kamera, vagy magától mozoghat a játékos karaktere.

Fizikai kontaktust nem igénylő módon, Hall-effektet használva detektálja a stick pozícióját a pótalkatrész Forrás: Gulikit

A GuliKit hamarosan piacra dobja a Steam Deckhez szánt cserejoystickjainak második verzióját, az ellenállásmérésen alapuló potenciométeres gyáriaktól eltérően a pótalkatrészei elektromágneses teret használnak a stick pozíciójának kiderítésére, a Hall-effektet hívják segítségül. Az eltérő működési elv miatt ez a típus számottevően megbízhatóbb, elméleti síkon nem valószínű, hogy a beépítése után újból felüsse a fejét a driftelési probléma.

Az SD02 jelzésű új stickek abban különböznek az első verziótól, hogy a beépítésük során nem igényelnek forrasztgatást, közvetlen cserealkatrészekről van szó. A beszerelésüket követően az instrukcióknak megfelelően a megfelelő pozícióba kell állítani egy parányi kapcsolót a hátlapjukon, továbbá a kalibrálásukra is szükség van, ám könnyen követhetőnek tűnnek a gyártói utasítások.

A hivatalosan GuliKit Electromagnetic Joystick Module for Steam Deck (SD02) névre keresztelt termék forgalmazása júliusban kezdődik, a mindkét sticket tartalmazó csomagjáért 30 dollárt, olyan nettó 10 ezer forintot kér majd a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!