Webhelyek betöltését tiltaná le a francia kormány

laptop notebook számítógép internetezés böngészés tablet táblagép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Böngészőszinten kellene implementálni egy általa gondozott tiltólistát.
Vágólapra másolva!

Megkongatta a vészharangot a Firefoxot fejlesztő Mozilla, állítása szerint olyan törvényjavaslat kering a francia törvényhozás labirintusában, amelynek az elfogadása katasztrófa volna a szabad internet számára. A problémát két online csalások ellen való fellépésre kitalált passzus okozza, ezek köteleznék a böngészők fejlesztőit, hogy egy kormány által gondozott tiltólista alapján, már böngészőszinten tiltsák le a webhelyek betöltését.

Információkhoz való hozzáférés blokkolására irányuló hátsó szándék nélkül teljesen értelmetlennek tűnik a kormányzati blokkolólista Forrás: Brooke Cagle / Unsplash

A Mozilla jó szándékúnak, azonban rendkívül veszélyesnek tartja a javaslatot. Véleménye szerint a francia kormány a lépéssel több évtizedes internetes tartalommoderálási gyakorlatot írna felül, továbbá ötletet adna és precedenst teremtene a totalitárius rezsimek számára az információkhoz való szabad hozzáférés további korlátozására.

A böngészők már nagyon régóta támogatnak a felvetettel azonos blokkolási mechanizmust, típustól függően a Microsoft SmartScreen vagy a Google Safe Browsing szolgáltatásokat használják a veszélyes és félrevezető webhelyek betöltésének automatikus blokkolására.

Évtizedek óta használatban van a törvényben felvetett védelmi mechanizmus, csak épp nem kormányok mondják meg, hogy milyen oldalak betöltését akadályozzák meg a böngészők.

Amennyiben a francia kormány lassúnak véli a SmartScreen és a Safe Browsing működését, akkor jobb ötlet volna különleges kommunikációs csatornát kialakítani a releváns hatóság és a szolgáltatások üzemeltetői között, hogy a hatóság által jelentett támadó oldalak ügye soron kívül kerüljön kivizsgálásra, a jogosan rosszindulatúnak titulálható oldalak minél előbb felkerüljenek a megszokott tiltólistákra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!