Köddé válhatnak a videókártyák tápkábelei

asus rtx 4070 megalodon videokártya grafikus kártya
A PCI Express sín mögött van a külső áramellátás felvételére kitalált port az ASUS RTX 4070 Megalodon kártyán
Vágólapra másolva!
Az ASUS szerint egy új alaplapi csatlakozón át kellene megoldani az áramellátásukat.
Vágólapra másolva!

A díszvilágítással és szinte láthatatlan kábelezéssel kicicomázott gamer számítógépek építőinek egyik legnagyobb bosszúsága, hogy az említésre méltó teljesítményű videókártyák a nagy fogyasztásuk miatt mind külső tápellátásra szorulnak, az alaplapi PCI Express foglalat csak 75W leadására képes. Emiatt modelltől függően legfeljebb három a tápegységből érkező áramkábelt kell csatlakoztatni hozzájuk, ezeket pedig nem lehet láthatatlanná tenni, ami beleront a konfigurációk esztétikájába.

A PCI Express sín mögött van a külső áramellátás felvételére kitalált port az ASUS RTX 4070 Megalodon kártyán Forrás: WCCFtech

A Computexen az ASUS bemutatta a problémára kitalált megoldását: teljesen leszedné a videókártyák hátuljáról a tápcsatlakozókat, helyette a PCI Express port mögé elhelyezett új alaplapi csatlakozón keresztül oldaná meg azok tápellátását.

A gyártó szerint a saját tervezésű alaplapi csatlakozója 600W továbbítására képes, kontextusként az NVIDIA GeForce RTX 4090 maximum 450 wattot fogyaszt, így csúcskártyákon is bőven bevethető a port. További érdekesség, hogy látszólag komoly segítséget nyújt a nagy és nehéz grafikus kártyák lekonyulási problémájának kezelésében.

Szokatlan látványt nyújt a kártya, de racionális az elképzelés Forrás: WCCFtech

A prototípus videókártyát RTX 4070 Megalodon néven emlegették az ASUS képviselői, a hozzá tartozó alaplap másik nagy érdekességét pedig az jelenti, hogy az összes csatlakozó a hátlapjára került, beleértve a videókártyához menő 3× nyolctűs PCIE tápcsatlakozókat.

Ha minden jól megy, akkor a vállalat még idén piacra dobhat néhány új típusú áramellátást használó alaplapot és videókártyát, de a komoly gamer gépet építeni kívánóknak nem érdemes tűkön ülve várniuk a termékekre, bizonytalan a tényleges elérhetővé válásuk.

Nem világos, hogy az ASUS mennyire nyitott az ötletének riválisok általi implementálására, jó eséllyel sokan nem bánnák, ha iparági szabvánnyá válna és elterjedne a koncepció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!