A 3D WiFi hozhatja el az internetezés aranykorát

3D WiFi hozhatja el az internet aranykorát
Vágólapra másolva!
A kutatók radikálisan átterveznék a jelenlegi WiFi-processzorokat, hogy így nyissanak meg újabb frekvenciákat a felhasználók előtt.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel mindenki tapasztalta már, hogy zsúfolt helyen, nagy tömegben egyszerűen eltűnik az internet. Elérhetetlenné válnak a telefonos alkalmazások, a weboldalak, és nem érkeznek meg az üzenetek, ami értelemszerűen igen kellemetlen. De itt az esetek túlnyomó többségéről nem műszaki hibáról vagy szabotázsról van szó. 
Ahogy folyamatosan nő az okostelefonok, laptopok és egyéb vezeték nélküli adatátvitelt használó masinák sebessége, úgy nő az az adatmennyiség, amelyet kezelni tudnak. Ennek köszönhetően válik egyre jobbá a kép és a hang minősége, viszont ez azt is jelenti, hogy a hagyományos csatornák egyszerűen bedugulnak. A helyzet pedig csak egyre rosszabb és rosszabb lesz, hiszen egyre növekszik az értékesített készülékek száma, és lassan már boldog-boldogtalan okostelefonnal szaladgál. Ráadásul egyre több mindenre használjuk ezeket az eszközöket, amelyek már rég nem csak kommunikációs célokat szolgálnak. 

3D WiFi hozhatja el az internet aranykorát
A WiFi-hálózatokat már rég nem csak kommunikációra használják

Emellett egyre terjednek az okos-ökoszisztémák, amelynek egyes elemei szintén vezeték nélkül úton csatlakoznak egymáshoz. És amennyiben sok ilyen eszköz van egy helyen, akkor ott is radikálisan lecsökkenhet a sebesség. 

3D WiFi: forradalmi technológia?

Természetesen a szolgáltatók folyamatosan keresik a megoldást, de az problémát okozhat, hogy a jelenlegi technológiai fejlettségi szint mellett már a határokat feszegeti a WiFi fejlesztése. Azonban most a Florida Egyetem kutatói egy olyan radikális gondolattal álltak elő, amely egy csapásra megoldhatja a problémákat. A meglátásuk szerint az a gond, hogy a jelenlegi WiFi-chipek kétdimenziósak, egyszerre csupán csak egy bizonyos frekvenciatartományt képesek lefedni. Viszont az általuk kidolgozott, úgynevezett 3D WiFi chip struktúra lehetővé tenné, hogy egymás mellé több, eltérő frekvenciatartományokat lefedő processzormagot építsenek egyetlen lapkára. Ezzel pedig egy csapásra meg lehetne növelni a használható frekvenciatartományt, aminek következtében megszűnne az "adatdugulás". 

3D WiFi hozhatja el az internet aranykorát
Teljesen új struktúrát alkalmaztak a 3D WiFi-hez

A háromdimenziós rendszerchipek kevesebb fizikai helyet foglalnak el, miközben fokozott teljesítményt és határozatlan skálázhatóságot biztosítanak, ami azt jelenti, hogy képesek megfelelni a növekvő igényeknek. Roozbeh Tabrizian Ph.D., az intézmény Villamos- és Számítástechnikai Tanszékének docense, akinek csapata kifejlesztette a háromdimenziós processzort, kifejtette, hogy a technológiájuk mérföldkövet jelent a vezeték nélküli kommunikáció fejlődésében. Azt is hozzátette, hogy a késlekedés végzetes lehet, hiszen a különféle mesterségesintelligencia-alapú megoldások és szolgáltatások egyre inkább teret hódítanak, ezek adatigénye pedig minden korábbinál komolyabb kihívások elő állítja a hálózatokat. Ráadásul a hatékonyabb és megbízhatóbb adatátvitel új lehetőségek előtt nyit ajtót, és előrelépést tesz lehetővé olyan területeken, mint az intelligens városok, a távoli egészségügyi ellátás és a kiterjesztett, valamint virtuális valóság. 

David Arnold a Floridai Egyetem az Elektromos és Számítástechnikai Tanszék oktatói tanszékének munkatársa nem győzte méltatni az új technológiát. Úgy fogalmazott, hogy Tabrizian megközelítése nemcsak egy hatalmas gyártási kihívást old meg, hanem lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy teljesen új kommunikációs stratégiákat dolgozzanak ki. És ráadásul a vezeték nélküli eszközök jobban, gyorsabban és biztonságosabban fognak működni ennek köszönhetően. 
A kutatócsoport fél évtizede kezdett foglalkozni a háromdimenziós WiFi-chip új megközelítésén. A projekt komolyságát pedig jól mutatja, hogy többek között anyagi támogatást kaptak az USA Védelmi Minisztériumának ügynökségétől is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!