Bárki készíthet játékot Nintendóra

Vágólapra másolva!
A Nintendo olyan fejlesztőkészletet adott ki a Nintendó Wii nevű játékkonzoljához, amellyel bárki saját játékokat fabrikálhat némi programozói tudás birtokában.
Vágólapra másolva!

A Nintendo által kiadott alkalmazás a WiiWare nevet viseli, és minden benne van ahhoz, hogy bárki játékot készíthessen a cég játékgépére, kihasználva a mozgásérzékelős vezérlő képességeit - adta hírül a BBC. A szoftver PC-n működik, de a munkát magán a konzolon kell majd befejezni, és a felhasználók le is tölthetik egymás munkáit a készülékre az interneten keresztül.

A Nintendo szervereire feltöltött műveken a cég minőségellenőrzést végez, és ha megütnek egy bizonyos színvonalat, akkor pénzért vásárolható pontokért cserébe letölthetik őket a Wii-tulajok. A cég tervei szerint az első ilyen amatőr játékok 2008 elején lesznek elérhetők, és a gyártó vállaltan az új tehetségek felkutatására is törekszik a lépéssel, lehetőséget adva a "kis pénzzel, de nagy ötletekkel rendelkező független fejlesztőknek" a nagy dobbantásra.

A japán konzolgyártót megelőzően a Microsoft is kiadott fejlesztőeszközöket saját játékkonzoljára, az Xbox 360-ra: az XNA leegyszerűsített változatát diákoknak és hobbi-programozóknak szánták.