Villamost siklatott ki a tinihacker

Vágólapra másolva!
Mintagyerekként és elektronikai géniuszként jellemezték tanárai azt a lengyel tinédzser fiút, aki egy saját maga építette eszközzel távirányítani tudta a lódzi villamosok váltóit, s több szerelvényt is kisiklatott.
Vágólapra másolva!

A lengyel rendőrség közlése szerint a fiú egy saját maga által átalakított tévétávirányító segítségével volt képes a Lódz városában közlekedő villamosok pályáin lévő váltókat irányítani - tudósít a The Daily Telegraph.

Balesetet okozott a csíny

Bár saját bevallása szerint csupán csínytevésnek szánta a dolgot, a váltók önkényes állítgatásával a fiú baleseteket is okozott, összesen négy szerelvényt siklatott ki, másokat vészfékezésre kényszerített, az egyik eset során tizenkét utas meg is sérült.

A brit lap hírében az olvasható, hogy a lódzi tömegközelekedési társaság munkatársai már az első, keddi eset alkalmával tudatában voltak annak, hogy valaki távirányítással babrál a váltókkal. Ekkor egy szerelvény a járat útiránya szerinti jobb irány helyett balra kanyarodott, hátsó kocsija kisiklott, és nekiütközött egy másik villamosnak, utasai pedig a földre estek.

A tinédzser ügyét egy fiatalkorúak ügyében illetékes bíróság tárgyalja majd, vádként a közbiztonság veszélyeztetése szerepel - közölte a lengyel rendőrség. A hatóságok pszichológus jelenlétében hallgatták ki a fiút, aki eddig három váltóállítást ismert be, mely során egy szerelvényt siklatott ki. Az otthonában tartott házkutatás során az ehhez használt távirányítót is lefoglalták, az eszközről a lap képet is közöl.

Hosszú munka volt megépíteni a távirányítót

A lódzi rendőrség szóvivője szerint a fiatalember hosszú időn át tanulmányozta a helyi villamoshálózatot, és egyik iskolai feladatgyűjteményébe jegyezte le azt, hogy melyik váltókat érdemes átállítani, és milyen jelzéseket kell megváltoztatni. A szóvivő szerint a fiú gyakorlatilag úgy játszott a villamosokkal, mintha egy terepasztal szerelvényeit irányította volna - azonban egyáltalán nem gondolt tetteinek várható következményeire.

A The Daily Telegraph cikke fiatal hackerek által véghez vitt hasonló esetek is megemlít: egy húszéves új-zélandi fiút például tavaly azzal vádoltak, hogy a maga készített kémprogramjával több százezer bankkártya-számot lopott el. 1999-ben hackerek csoportja a brit katonai műholdrendszer, a Skynet rendszerébe törtek be, és végeztek módosításokat. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pedig a múlt héten azt közölte, lehetséges, hogy a Boeing 787 Dreamliner repülőgép vezérlőrendszereit fel lehet törni a jármű internetkapcsolatán keresztül.