Jön az LCD- és a plazmatévék utódja

Vágólapra másolva!
A Sony jövőre Európában is megkezdi OLED-televízióinak értékesítését, amelyek Japánban már igen sikeresek. Más gyártók is lehet, hogy hamarosan követik őket.
Vágólapra másolva!

A Nihon Keizai Simbun japán napilap értesülései szerint a Sony a XEL-1 típusú készülékét Európában is értékesíteni fogja 2009-től, de ennél pontosabb tervekről - beleértve az árát - nincs hír. A Sony nem erősítette meg az értesülést, csupán annyit közölt, hogy a XEL-1 sikeres Japánban (2007 decembere óta forgalmazzák itt) és fontolgatják, hogy más piacokra is bevezetik.

Az OLED technológiával készült Sony XEL-1 széleskörű elismerést váltott ki az ultravékony képernyője és a képminősége miatt, ám az ára meglehetősen magas: a 11 hüvelyk átmérőjű képernyő tévé készülék ára 1829 dollár Japánban és 2500 dollár az Egyesült Államokban. Ahhoz, hogy az ár csökkenjen, jelentősen növelni kéne a gyártott darabszámot a jelenlegi havi 2000-hez képest, de ez OLED-panelek gyártási technológiája még nem eléggé kiforrott.

A Sony több konkurense is dolgozik már az OLED-panelek kifejlesztésén: a Panasonic várhatóan három éven belül jelenteti meg a 40 hüvelykes készülékeket, és a Samsung is bemutatott OLED-panel prototípusokat.

(ComputerWorld.hu)