Feltörték a PlayStation virtuális világát

Vágólapra másolva!
Feltörték a Sony PlayStation 3 tulajdonosoknak által elérhető virtuális világát. A bütykölésre hajlandó konzolosok akár saját videókat is feltölthetnek a programba - adta hírül a CNET.
Vágólapra másolva!

Napok kellettek csupán a hackereknek, hogy fogást találjanak a Sony mászkálós-barátkozós virtuális világán. A törés részletei illetve az általa elérhető új funkciók StreetskaterFU blogján illetve a PS3Hax fórumain jelentek meg.

A hiba kihasználására még nincsenek igazán kényelmes megoldások, a hackelni vágyó felhasználóknak szüksége van néhány szkriptre, webszervert kell futtatniuk és még DNS-sel is kell matatniuk a PS3 átveréséhez. A lépéseket leíró részletes dokumentációt viszont már lehet találni a PS3Hax-on. Az internetről egyszerűen beszerezhető fájlokat felhasználva például egyszerűen le lehet cserélni saját képekre a Home-ban megjelenő plakátokat.

Ahogy a rossz minőségű példavideón is látszik, a Home termeiben kirakott képeket lecserélték a PS3Hax oldalt reklámozó grafikákra. A YouTube-ra feltöltött videó leírásából pedig azt is megtudhatjuk, hogy a csak nagyon elmosódottan látszó film sem a Home rendszer része, a demó kedvéért töltötték fel egy másik hibát kihasználva.

Saját videó, mások fájljai

A Home-ban hagyott rések többre is alkalmasak, egy-egy jól összerakott kéréssel az azonos gépet használó többi játékos profiljában és avatárjai között is turkálhat. Természetesen megoldott a fájlok feltöltése is, így került a példavideóba a háttérben lejátszott film. Nem mellékes azonban az sem, hogy a biztonsági rést kihasználva törölni is lehet a gépen található adatokat.

A sebezhetőséget felfedő STFU nevű blogger szerint a Sony a minimális lépéseket sem tette meg a Home biztonságossá tétele érdekében. A felháborodott hacker szerint a szoftver a 2005-ös - ekkor merült fel először a Home ötlete - normákat tükrözi, és a grafikája is hagy maga után kívánni valókat.

Késve jött

A Sony hosszú fejlesztési időszak és sok késés után megjelenő virtuális világa az ősz során jelent meg zárt béta verzióban. A szolgáltatásba kis csoportokban engedték be a felhasználókat, a részletes ismertetőt író Konnektor blog legénysége például november végén jutott be a konzolra szánt Second Life-klón világába.

A szolgáltatás december elejével vált nyílt béta állapotúvá, azóta a Playstation Network (PSN) felhasználók szabadon letölthetik a Home futtatásához szükséges klienst. A magyar PS3-tulajdonosok öröme azonben nem lehet felhőtlen, mivel hazánkban nincs hivatalosan PSN, így a virtuális világban kóborolni vágyók kénytelenek egy hamis külföldi címet hazudni maguknak a szolgáltatás igénybevételéhez. Ha viszont bejutnak, rögtön regisztrálatnak is a Konnektorosok által létrehozott "Magyar Nemzeti PSN-t!" klubba demonstratív céllal.