Magyarok nyomnák le a PowerPointot

Vágólapra másolva!
Április ötödike óta bárkinek elérhető a hagyományos prezentációs szoftverek babérjaira törő magyar Prezi. Az unalmas előadásokat feldobó eszközt magunk is kipróbáltuk, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat.
Vágólapra másolva!

Könnyebb leírni, hogy a Prezi meg fogja váltani a PowerPointtal és hosszú, pontokra osztott listákkal szenvedő tömegeket, mint leülni és megtanulni az új eszköz használatát. A pörgő, forgó, zoomoló animált prezentációk összerakásához le kell szokni az egér jobb gombjának használatáról, valamint a menük keresgéléséről. Nehezíti az átállást az is, hogy a hagyományos bemutatók szigorúan egymás után követő diáival szemben az új eszközt használók bátran elforgathatják a képeiket és rövid szövegeiket. A prezis előadás elemei elhelyezkedhetnek egy csigavonal mentén, elbújhatnak egymásban, mint a matrjoskababa, a formának csak a készítő fantáziája és az idő szab határt.

Érdemes rögtön az első képek feltöltése, az első szövegek begépelésekor tudatosítani magunkban, hogy a Preziben lényegében megszűnt az önálló dia fogalma. Keretekbe rendezett elemeink vannak, amiket a Shift billentyű lenyomásával egérrel ki tudunk jelölni és együtt forgatni, nagyítani, de a kijelölés megszüntetésével megint szét lehet hordani a különböző elemeket a munkaasztalon. Nem szorosan összerendezett tablókkal dolgozik a Prezi felhasználója, hanem az asztalon ide-oda tologatott képekkel.

Forrás: [origo]
Minden keret és mindenre lehet zoomolni a Preziben

Forgatható, nagyítható

A Prezi legújszerűbb és legszerethetőbb funkciója a transzformációs zebrának nevezett vidám eszköz. A kijelölt kép vagy szöveg felett feltűnő bohókás, csíkos kör külső gyűrűjével forgatni, középső gyűrűjével kicsinyíteni és nagyítani, a közepét megragadva pedig arrébbvinni lehet a prezentáció részeit.

Ha valaki tolómérővel és vonalzóval szeretné tervezni a prezentációját, annak is ad lehetőséget a Prezi. Ahogy a keretekkel való munkánál, úgy a forgatásnál is a Shift szükségebb a finomabb, pontosabb munkához. A segédbillentyűt lenyomva a forgatás 15 fokonként történik, a mozgatott elemek tapadnak a tervezést megkönnyítő rácshoz, az átméretezés is fokozatosabbá válik.

Ösvényt rajzolunk

Ha a képek, szövegek, beágyazott PDF fájlok és videók felkerültek az asztalra, megtalálták helyüket, és a felhasználó a megfelelő méreteket is beállította, akkor már csak egy feladat van hátra: össze kell kötni egy prezentációvá az elemeket. Erre való a buborékmenü legalsó eszköze, a Path, segítségével egy füzérre lehet fűzni az egymást követő kereteket, hogy az előadó könnyen lapozgathasson köztük beszéd közben. Az sem gond, ha egy-két keret kimarad, vagy ha át kell alakítani a sorrendet, a Path eszközzel összekattingatott ösvény egyszerűen bővíthető.

Forrás: [origo]
A kifelejtett diákat is könnyű felfűzni a láncra

Az így létrehozott bemutató persze majdnem teljesen lineáris, a szokatlan mozgások mellett annyi újat azonban nyújt, hogy a belenagyítás és kizoomolás lehetőséget ad egy-egy tárgyalt kérdés áttekintésére, bemutatva az összes odatartozó anyagot. A módszer másik előnye, hogy az előadás utáni kérdések során egyszerűen be lehet hozni a vonatkozó diákat, bele lehet nagyítani a prezin szereplő, ám el nem mondott, apró betűs anyagokba is.

Apróságok induláshoz

A laptoptulajdonosoknak érdemes külön egérrel készülni a prezentáció készítésre, mert a Prezi használatához elengedhetetlenül fontos a zoomolás. A tesztre használt két laptopunk közül azonban csak az egyiken érzékelte a szoftver, a tapipad görgető funkcióját. A görgő nélküliek a Z billentyűt lenyomva az egér mozgatásával is belenagyíthatnak a virtuális papírba, ám ez a megoldás kevéssé kényelmes.

Forrás: [origo]
Csak a legdrágább előfizetéshez jár az asztali kliens

A Prezi.com-on külön oldal várja az új prezentációs technikával megismerkedni vágyókat. A főbb funkciókat begyakoroltató interaktív bemutatót és az adatok újfajta szervezését elmagyarázó prezit érdemes átlapozni a munka megkezdése előtt. A szolgáltatás használatát meggyorsító billentyűkombinációkról és trükkökről a zoomoló bemutató helyett csak hagyományos szöveget tartalmazó felhasználói kézikönyv tartalmaz információkat. Elveszni azonban az sem fog, aki a mély vízbe veti be magát, és rögtön egy üres fehér lapot hív be az ismertetők elolvasása helyett.

Ingyen csomag is van

A Prezi három verziójából választhatnak a felhasználók. Az ingyenes variánshoz száz megabájt tárhely jár, a bemutatókon szerepel a Prezi logója, és nem lehet őket elrejteni az érdeklődők szeme elől. A Free csomaggal készült diasorokat bárki böngészheti a Prezi.com-on. Az évi 39 euróba kerülő Enjoy verzió már ötszáz megabájt tárhelyet, privát mentési lehetőséget és a logó eltüntetését ígéri, az évi 119 eurós Pro csomag pedig titkosítást és netkapcsolat nélkül is használható, és Adobe AIR technológiát használó asztali szerkesztőt is tartalmaz.

Nem csak egyéves előfizetés van a Prezi két fizetős csomagjából. Három hónapra is be lehet ruházni a prezentációkészítő szolgáltatásba, ekkor az Enjoy 16 euróba, a pró pedig 39 euróba kerül. Akik viszont hajlandók három évre elköteleződni a magyar startup mellett, azok komoly kedvezménnyel fizethetnek elő a szolgáltatásra.