Biztonságos online vásárlást ígér az új Visa-kártya

Vágólapra másolva!
Beépített billentyűzettel és kijelzővel felszerelt bankkártyákkal kísérletezik a Visa. Az okos kártyák segíthetnének csökkenteni a csalások számát - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az Emue Card nevű bankkártya minden tranzakcióhoz új kódot generál, így nehezíti meg a csalók dolgát. Az új kártyát használóknak a vásárlás végrehajtásához nem csak a kártya számát, lejárati dátumát és a biztonsági kódot kell megadni, hanem az elektronika által generált azonosítószámot is, amit csak a PIN-kód begépelése után ad meg a kártya. Az eljárás előnye, hogy míg a hagyományos vásárlásokhoz szükséges mindhárom adat megszerezhető a kártya ellopásával vagy egy ügyes online csalással, a PIN-t nem lehet így megszerezni.

A chip technológia és a kódok a minimumra csökkentették azokat a csalásokat, ahol a kártyának fizikai mivoltában jelen kell lenni - írja a BBC. A pénztárosok és pénztárgépek átverése helyett a figyelem az internetes- és telefonos rendelések felé fordult. Az ilyen CNP (card-not-present, azaz a kártya nincs jelen) tranzakciók során elkövetett csalások 328 millió fontjába kerültek a brit bankoknak, a Fizetési Klíring Szolgáltatók Szövetsége (APACS) adatai szerint.

A CNP fizetéseknél sokkal kevesebb biztonsági intézkedés áll az eladó rendelkezésre. Nem lehet ellenőrizni a hologramot vagy a kártyatulajdonos aláírását, nem lehet PIN-kódot kérni, és sokkal kisebb a csaló elfogásának esélye is - foglalta össze a rendszer problémáit Michelle Whiteman, az APACS szóvivője.

Hagyományos vásárlásra is jó lesz

Az Emue Card rendelkezni fog az összes eddigi biztonsági megoldással is, kompatibilis lesz a korábbi fizetési megoldásokkal. A billentyűket úgy tervezték meg, hogy nehéz legyen őket véletlenül megnyomni. A beépített elem a Visa szerint legalább három évig életben tudja tartani a berendezést, azaz a bankkártyák hamarabb járnak majd le, mint lemerülnének.

Az új bankkártyát egyelőre a Deloitte 500 munkatársa teszteli, a technológia vizsgálata az év végéig tart, így idén a felhasználók még biztosan nem találkoznak a biztonságosabb fizetést lehetővé tevő plasztiklapokkal.