Vágólapra másolva!
Uniós kutatások szerint a magas hangerőn történő zenelejátszók komoly problémát jelentenek, mivel maradandó halláskárosodást okozhatnak. Sajtóhírek szerint a problémára reagálva az Európai Bizottság arra utasította a gyártókat, hogy a hordozható médialejátszókat a jövőben árusítsák halkabb alapbeállításokkal.
Vágólapra másolva!

A Brüsszelben ismertetett tanulmányában a testület megállapította, hogy a hordozható médialejátszó hallgató személyek 5-10 százalékát fenyegeti a maradandó hallásvesztés, ha öt éven keresztül minden nap egy óránál hosszabb ideig magas hangerőn hallgatják a zenelejátszót. Európában így immár 2,5-10 millió embert fenyeget a megsüketülés veszélye a probléma miatt. Ha hetente csak öt órán keresztül, 89 decibelt meghaladó magas hangerőn használják a lejátszókat, a hallgatókra nehezedő zajterhelés meghaladja a munkahelyen jelenleg engedélyezett zajszintet.

Egyre több fiatalt érint

Az Európai Bizottság azért bízta meg a független tudományos bizottságot e terület vizsgálatával, mert a hordozható zenelejátszók használata igen elterjedt, és a kockázat egyre több fiatalt érint. A tudósok most megerősítették, hogy jogos az aggodalom. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a tagállamokkal és az érintett felekkel együttműködve meg fogja vizsgálni, milyen intézkedéseket lehetne hozni annak érdekében, hogy jobban védjék a gyerekeket és a fiatalokat a szóban forgó veszélytől. Az unió fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva szerint a zenelejátszók által okozott halláskárosodás fontos probléma, mivel gyakran csak évekkel később jelentkezik, amikor viszont már lehetetlen kezelni.

Száz decibel a jelenlegi határ

A jelenleg érvényes európai biztonsági szabvány a hordozható zenelejátszók zajszintjét 100 decibelben korlátozza, de Brüsszel szerint a felső korlátot csökkenteni kellene, és határt kellene szabni a napi zenehallgatás időtartamának is. Utóbbihoz mindazonáltal elsősorban a fogyasztók belátására és önfegyelmére van szükség.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az Európai Bizottság hétfőn bejelentett rendelkezése nyomán alapból 80 decibeles hangerőre állítva kell majd a gyártóknak árusítaniuk a hordozható médialejátszó eszközöket. Bár a vásárlóknak továbbra is lehetőségük lesz jobban felcsavarni a hangerőt, a biztonságos beállítások felülbírálása esetén azonban figyelmeztető üzenetek lesznek majd olvashatók az eszközökön, amelyek felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre. Brüsszel - becslésekre épülő - adatai szerint az Európai Unióban összesen 50-100 millió ember hallgatja naponta a hordozható zenelejátszókat. Az elmúlt négy évben 184-246 millió euró értékben adtak el hordozható audiokészülékeket, és 124-165 millió euró értékben MP3-lejátszókat.