Úszó terroristákra vadászik a haditengerészet robot jetskije

Vágólapra másolva!
A repülők után egy újabb jármű kormánya mögé ültek be a robotok. A brit Qinetiq kifejlesztette a vízfelszín alá is belátó, 65 kilométer per órás sebességre képes, távirányítású jetskit.
Vágólapra másolva!

A haditengerészet legújabb játékát Blackfishnek hívják, és egyelőre még tesztelés alatt áll. Az eszköz alsó fele egy jetski, amelyre plusz motorokat szereltek. Az új meghajtásra azért volt szükség, mert a sporteszköz még alapjáraton is túl gyorsan száguldott a járőrözéshez. Az ülés és a kormány helyére szenzorok, radar, szonár és videokamera került, és igény esetén még maradt hely a fegyverzetnek is. A jetskit rádión keresztül lehet irányítani, akár egy kilométernyi távolságról is fogja a jeleket. Az eszköz természetesen programozható is, egyszerű GPS-koordinátákból lehet összerakni az útvonalat, amin végig kell haladnia.

A Blackfisht a hajókat úszva megközelítő öngyilkos merénylők felderítésére és elriasztására fejlesztették ki. Napjaink hadihajói komoly tűzerővel rendelkeznek, ám közelről sebezhetőek, egy pár emberrel végrehajtott támadás is óriási károkat tud okozni. 2000-ben egy al-Kaida-csoportnak sikerült a jemeni Áden kikötőjében horgonyzó USS Cole romboló oldalába 12x12 méteres lyukat robbantania hasonló módszerrel.

A teszt egyelőre amerikai vizeken zajlik, katonai és civil rendfenntartók segítségével. A szimuláció során a katonáknak egy radioaktív csomag hajóra juttatását kell megakadályozniuk a jelenlegi szenzorarzenáljuk és a Blackfish segítségével. Amennyiben a harci jetski jól vizsgázik, valószínűleg idegen kikötőkben is rábízzák majd az amerikai hadihajók védelmét.