Drót nélküli áramra vágyik az USA hadserege

Vágólapra másolva!
Sosem merül le az amerikai katona GPS-e, okostelefonja és éjjellátója, ha a DARPA kutatószervezet sikerrel jár. Az USA hadseregének csúcstechnológiai laborja hátizsákba szerelhető, drót nélküli töltőállomással akarja megkönnyíteni a bakák életét.
Vágólapra másolva!

Az elektromos berendezések feltalálása óta vágyik arra az emberiség, hogy megszabaduljon a drótoktól, tápkábelektől. A tökéletes megoldást még senki nem tudta elkészíteni, bár egy-egy kütyünek a drót nélküli töltését már megoldották a mérnökök. A probléma megoldását most a DARPA, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának csúcstechnológiai kutatószervezete vette kézbe, így elképzelhető, hogy öt-tíz év múlva már drót nélküli lakásokban élhetünk.

A szervezet elsősorban a katonák örökké lemerülő eszközeinek feltöltését akarja megoldani. A bakák már most is több elektromos berendezést hordanak magukkal, a DARPA pedig vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a harctéri kommunikációt térképek megjelenítésére és fotók feltöltésére alkalmas okostelefonokkal javítsa. Az egész hadsereg konnektorokkal és USB-kábelekkel való folyamatos ellátásánál azonban még a kis hatósugarú drót nélküli rádiós töltőrendszer felépítését is egyszerűbbnek tartják a kutatók. A szerdán bejelentett tervek szerint a rendszer teljesen mobil lenne. Úgy is működhetne, hogy az egyik katona cipeli a drót nélküli töltőállomást és az akkumulátorokat, és a körülötte levők eszközei csendesen töltődnek.

A technológia nem teljesen science fiction. A Palm Pré telefon mágneses indukcióval működő Touchstone nevű töltője, vagy az elem nélküli elektromos fogkefék már bebizonyították a módszer működőképességét. A Wired Danger Room blogja arra is kitér, hogy a katonai beszállítók is próbálkoztak már hasonló módszerekkel. A Rensselaer Polytechnic Institute megoldása a hajók és tengeralattjárók testén is keresztül tudja juttatni ultrahangos megoldásával az energiát.

A projekt nehézsége inkább az, hogy hordozható méretben, rendkívül biztonságos kivitelben kell elkészíteni a töltőállomást. A DARPA-nak ráadásul arról is gondoskodnia kell, hogy ne legyen felfedezhető a drót nélküli áramot szolgáltató katona, mert azzal túlzottan megkönnyítenék az ellenfél dolgát.