Egységes 3D-szemüvegen dolgoznak a tévégyártók

Vágólapra másolva!
A 3D-szemüvegek szabványosításáról tárgyalnak a tévégyártók. Ha a Sonynak, a Panasonicnak és a Samsungnak sikerül megállapodnia, akkor a három cég térbeli kép megjelenítésére képes televíziói azonos szemüvegekkel fognak működni. 
Vágólapra másolva!

A baráti 3D tévézések kora is beköszönthet, ha a három nagy tévégyártónak sikerül kidolgoznia a szemüvegek új szabványát. Míg korábban minden gyártó saját szemüvegtípust adott ki, amely nem működött a többi gyártó készülékével, a távoli jövőben egységesedhetnek a kiegészítők.

A szabvány jelentősen hozzájárulhat az otthoni 3D filmnézés népszerűvé válásához. A technológia elterjedését eddig a tévék magas árai hátráltatták, és az, hogy a televízió mellé még minden nézőnek be kell szereznie egy 20-25 ezer forintos aktív szemüveget. Az új szabvány nem csak a tévékkel lesz kompatibilis, hanem a 3D-s képet megjelenítő monitorokkal és projektorokkal is. A szabvány alapjául az Xpand nevű cég megoldása szolgálhat, amely már megoldotta, hogy a szemüvege működjön a legtöbb gyártó tévéivel.

A darabonként 130 dollárba kerülő Xpand-szemüvegek június óta kaphatóak az Egyesült Államokban. Az új szabványnak teljesen megfelelő kiegészítőkre azonban még várni kell. A csoport szeptemberben kezdi el a munkáját, és várhatóan jövőre jelennek meg a gyártók kínálatában az első univerzális szemüvegek.