Növekvő internetszolgáltatói bevételek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon egy év alatt 39 százalékkal növekedtek az internetszolgáltatásokból származó bevételek. A hozzáférések terén továbbra is a modem dominál.

Magyarországon az internetszolgáltató vállalkozások összes nettó árbevétele 2001-ben elérte a 237 milliárd forintot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)augusztus 1-jén közzétett ismertetőjéből. A szolgáltatók árbevételének nagy része nem internet-hozzáférési szolgáltatásokból származik - jegyzi meg a közlemény.  Az internetszolgáltató vállalkozások foglalkoztatottainak száma meghaladja az ötezret.

Az internet-előfizetések száma 2001-ben elérte a 322 ezret, ami 40 százalékos növekedés 2000-hez képest. Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel az előző évhez képest 39 százalékkal nőtt, 13 milliárd forintot tett ki. Az internet-előfizetők mintegy 83 százaléka modemen, 9 százaléka ISDN-vonalon, 5 százaléka kábeltévé-hálózaton, 1 százaléka bérelt vonalon érte el a világhálót.

Az internetre csatlakoztatott számítógépek száma Magyarországon 33 százalékkal, míg az OECD-tagállamokban átlagosan 31 százalékkal növekedett tavaly. Magyarországon 2001-ben megduplázódott, az OECD-országokban pedig 28 százalékkal emelkedett az internet-felhasználók száma az előző évhez viszonyítva.