Lehallgathatatlanná tennék a netes telefont

2005.08.01. 12:07

Phil Zimmermann, az e-mailek kódolásához használatos PGP titkosítási eljárás kidolgozója pénteken olyan új technológiát mutatott be, amely lehetővé teszi az internetes telefonhívások biztonságos lebonyolítását.

Az elektronikus levelek titkosítását biztosító PGP (Pretty Good Privacy) eljárás kidolgozója olyan technológiával rukkolt elő, amely lehetővé teszi az internetes telefonhívások (VoIP, voice over internet protocol) kódolását, így a hálózaton keresztül lebonyolított hívások lehallgatása lehetetlenné válik mind hackerek, mind pedig a hatóságok számára.

Zimmermann a Las Vegas-i Defcon hackerkonferencián tartott előadásában kifejtette, bár az internetes telefon olcsósága révén az elmúlt években egyre népszerűbb lett, a biztonságos használatát biztosító titkosítási megoldások még nem jelentek meg kereskedelmi forgalomban. A PGP atyja szerint a VoIP-használók jelenleg ki vannak téve annak, hogy a világhálón keresztül lebonyolított hívásaikat illetéktelenek szándékosan megszakítsák vagy lehallgassák.

Phil Zimmermann elmondta, saját fejlesztésű, az online hanghívásokat titkosítással biztonságossá tevő, nyílt forráskódú programokon alapuló Zfone nevű szoftvere lehetetlenné teszi a lehallgatást: a beszélgetés megkezdése előtt a beszélgető feleknek egy-egy kódot kell begépelniük, ha ezek megegyeznek, a hívást biztosan nem térítette el egy hacker.

A szakember elmondta, az alkalmazás nem használható internetes és hagyományos telefonok közt létrejövő hívásokhoz, csupán akkor, ha mindkét fél netes telefont használ, s közvetlenül kapcsolódik egymáshoz. A szoftver első tesztverziója ingyenesen lesz elérhető egy hónapon belül Macintosh számítógépekre - közölte Zimmermann.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK