Buszokat, metrókat, vonatokat keres a Google

2007.06.11. 10:32

A Transit nevű új szolgáltatás a tömegközlekedési menetrendekben keres és állít össze útitervet, így segít autó nélkül eligazodni több amerikai nagyvárosban és Japán egész területén.

A webkereső térképein már korábban is szerepeltek tömegközlekedési információk, az amerikai nagyvárosokban például a feltüntetett megállók jeleire kattintva a Google Maps kilistázza az ott elérhető járatokat és a közlekedési vállalatokat. A most elindult Transit viszont komplett útvonal- vagy inkább utazástervezőként működik: a két keresőmezőbe a kiindulási pont és a végcél címét kell beírni, és a tervezett indulás vagy érkezés időpontja is megadható.

A szolgáltatás kikeresi a vonatkozó menetrendeket, megadja az állomásokat, az indulási időpontokat, és a szükséges átszállásoknál a várakozási időt. A Transit tudása egyelőre csak amerikai nagyvárosokra vonatkozik, és a legnagyobbak ott is hiányoznak belőle: a készítők a nyitóoldalon látható listában tüntették fel, hogy hol melyik közlekedési vállalat menetrendjeit ismeri a rendszer.

Japán viszont teljes egészében szerepel az adatbázisban, így az ottani utazások már részletesen megtervezhetők vele. Ahol nincs elérhető tömegközlekedési információ, ott a Transit automatikusan felajánlja az autós útvonaltervezőt, ami már Magyarországon is működik. A szolgáltatás annyira friss, hogy jelenleg még csak kísérleti üzemben működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK