Rászokás elleni szoftver a kínai netes játékokhoz

Vágólapra másolva!
A kínai internetes játékok üzemeltetőinek adott türelmi idő a hét elején járt le: ezután csak a rászokás elleni szoftverrel rendelkező játékok maradhatnak a piacon, szabályszegő szolgáltatók büntetésre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A felhasználók ezentúl valódi nevük és a személyazonossági igazolványuk számának megadása után kezdhetnek játszani. A játékos adatai alapján működő szoftver automatikusan korlátozza a kiskorúak játékidejét. A napi három óránál többet játszó fiatalok játék során gyűjtött pontjainak felét törli a rendszer, az öt óránál is többet netező kiskorúak pedig minden addig szerzett pontjukat elvesztik.

Az érintettek szerint az intézkedéssel a kínai kormány nem ér el semmit, ugyanis az interneten keresztül nehéz lenne megmondani, hogy ki ül a gép előtt, így akár mások személyi azonosítójával is regisztrálhatnak. Egy 15 éves diák szerint több módszerrel is ki lehet kerülni a korlátozásokat: egy játékra több felhasználónévvel lehet regisztrálni, egy napon többféle játékot is el lehet kezdeni, vagy a külföldi honlapokon található ezernyi játék közül lehet választatni. A korlátozások nélkül játszható, feltört videojátékokhoz még internetkapcsolat sem szükséges.

"Az új rendszer okozni fog egy kis nehézséget, de nem kényszeríthet arra, hogy kilépjek a netről" - tette hozzá. A kínai statisztikai adatok szerint a 18 év alatti fiatalok 13 százaléka rabja az internetnek.