Mégsem lesz internet a holland vasúton

Vágólapra másolva!
Leállította járatainak drótnélküli internettel való felszerelését a holland vasút. A wifi hozzáférési pontok és információs szolgáltatások kiépítése helyett járművekre szerelt utastájékoztatási rendszerbe fekteti pénzét az NS.
Vágólapra másolva!

A tervezett hálózat az utasok által fizetett használati díjakból és reklámbevételből épült volna fel, ezek a források azonban elégtelennek bizonyultak - adta hírül a NetNewsWire. A train-fi-nek nevezett rendszerek telepítése máshol is megtorpant: az Egyesült Államokban a kaliforniai vasútvonalak egy részének wifisítéséről tárgyalt a helyi vasút és három szolgáltató, de a tesztfázisig egyik cég sem jutott el.

Nagy Britanniában is szóba került ez év augusztusában néhány vonal internettel való ellátására, de az fejlesztések ott is megmaradtak az ígéretek szintjén. Tavaly októberi, az Economistban megjelent cikkében a drót nélküli kommunikációs technológiá szakértője, Glenn Fleishmann úgy becsülte, hogy tizenkét vonalon mintegy száz szerelvény közlekedik teszt jelleggel internet eléréssel felszerelve. Ezek a számok azóta sem változtak.

A fő probléma a vonatok lefedésével, hogy többfajta technológiai megoldást kell igénybe venni a folyamatos internetelérés biztosításához. A legegyszerűbb rendszerekhez is szükséges egy 3G-s mobil és egy műholdas internetkapcsolat, és ahol elérhető ott ezt még megtámogatják a kísérleti állapotban lévő WiMAX technológiával. Az ehhez szükséges infrastrukturális beruházásokat nem lehetett tisztán az utazóközönséggel megtéríttetni. A laptopokhoz csatlakoztatható, telefonokba épített megfizethető 3G-s modemek elterjedésével pedig valószínűleg a train-fi tervek teljesen leállnak.