Netről nem érhetők el a mentők

Vágólapra másolva!
Koalícióra léptek az internetes telefóniában érdekelt cégek: most azt próbálják elérni az EU-nál, hogy ne kelljen kötelezően biztosítaniuk azt, hogy rendszereikből segélyhívó számokat is díjmentesen lehessen hívni.
Vágólapra másolva!

A Voice on the Net Coalition Europe tagjai között egyebek mellett a Skype, a Google, a Microsoft és az Intel is megtalálható. A szervezet pénteken kezdte meg működését az Európai Bizottság egyik szabályozási javaslatára reagálva. Ebben az EU kötelezővé tenné az interneten keresztüli telefonszolgáltatást (VoIP) szolgáltató cégek számára, hogy ügyfeleik számára tegyék elérhetővé a segélyhívó számokat a hagyományos telefonokhoz hasonlóan.

Ugyanakkor a társaságok azzal érvelnek, hogy a VoIP technológia nem váltja ki a hagyományos telefóniát, inkább kiegészíti azt. Miután az internetes telefon egy teljesen új kommunikációs forma, nem lehet alkalmazni ugyanazt a szabályozást, mint hagyományos társára. A koalíció közleménye szerint a segélyhívó szolgáltatások elérhetőségéről szóló új szabályozás gátat képez egy sor innovatív új szolgáltatás előtt, melyek körében a felhasználók nem is várják el a vészhelyzetben hívható telefonszámok elérését.

Bár a fenti állítással nem minden szakértő ért egyet, a segélyhívó-rendszer internetes platformokra ültetése valóban komoly nehézséget jelent, mivel az online szolgáltatások átnyúlnak a határokon. Míg a hagyományos telefont felemelve, s a megfelelő számot tárcsázva az a helyi rendőrségnél, mentőknél vagy tűzoltóknál cseng ki, az internet esetében nem derül ki, hogy a hívó pontosan hol is tartózkodik, azaz mondjuk az amerikai, vagy az ausztrál rendőrséget kell-e kapcsolni számára.