A hírszerzés is Google-t használ

Vágólapra másolva!
Nem az állampolgárok után kutatnak a keresővel, hanem a saját rendszerüket szállítja a Google, amelyben hatékonyan oszthatnak meg egymással információkat.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat keresőtechnológiát, szervereket és az Intellipedia nevű szolgáltatást nyújtja az amerikai hírszerzésnek és az FBI ügynökeinek - számol be róla a Times Online. A Wikipédia zártkörű változatához hasonló rendszerben minden hozzáféréssel rendelkező tag felviheti az egyes ügyekre vagy keresett személyekre vonatkozó információkat, dokumentumokat, amelyeket a webes tartalmakhoz hasonlóan szerkeszthet, olvashat, felcímkézhet - és amelybe később más ügynökök is belenézhetnek, illetve beleszerkeszthetnek.

A keresések során a belső kereső a weboldalakhoz hasonlóan súlyozza az egyes találatok fontosságát, azonban itt nem a leglátogatottabb és legtöbbet hivatkozott oldalak a legértékesebbek, hanem a felhasználók jelöléseitől függ a rangsor. A rendszernek eddig mintegy 37 ezer felhasználója van, és több mint 35 ezer bejegyzést tartalmaz, amelyeket a világ minden pontján dolgozó ügynökök írtak össze.

A felhasználóknak, lévén itt hírszerzési információkról van szó, különböző jogosultsági szintjei vannak, ennek megfelelően férhetnek hozzá a szigorúan titkos, titkos, szenzitív, vagy szenzitív, de nem titkosított anyagokhoz. A CIA és az FBI mellett az amerikai parti őrség a Google Earth hajózáshoz tökéletesített változatát használja a part menti navigációhoz, és cég szolgáltatásait licenceli többek közt az amerikai autópálya-rendőrség, de a nemzeti tenger- és klímakutató intézet is.