Kiváltság lehet az új internet

Vágólapra másolva!
Bár gyors letöltést biztosító netkapcsolat még az USA-ban sem érhető el minden háztartásban, az AP hírügynökség cikke szerint a következő generációs internet még szűkebb felhasználói kör kiváltága lesz majd még Amerikában is.
Vágólapra másolva!

Az Associated Press írója szerint az új generációs internet nagyjából akkora ugrást jelent majd a jelenlegihez képest, mint annak idején a modemről széles sávra való átállás. Ám míg a jelenlegi szélessáv amerikai háztartások mintegy 90 százaléka számára elérhető, az új generációs világháló esetében arra lehet számítani, hogy kisebb lesz az ahhoz hozzáférő kiváltságosok köre, mint azoké, akik nem érik majd el.

A mostani csúcs akár több százszorosát ígérő nagysebességű internetet rézdrót helyett üvegszálas kábelen továbbíthatják majd az otthonokba, ám Graham Finnie, a Heavy Reading nevű távközlésipari elemzőcég analitikusa szerint 2012-re ezeken keresztül csupán az ország háztartásainak legfeljebb 13 százaléka kapcsolódik majd a világhálóra, a többiek be kell érjék majd a lassabb átvitelre képes kapcsolatokkal.

Dave Burstein, az AP által megszólaltatott szakújságíró úgy jósolja, az amerikai otthonok negyedét a világ legjobb netkapcsolataival látják majd el az elkövetkezendő évek során, ezen szerencséseken kívül a többiek legfeljebb arra számíthatnak, hogy a jelenlegi sebesség ötszörösével böngészhetnek majd a neten, s vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat. Burstein kiemelte, hogy az optikai szálon nyújtott kapcsolatok felhasználótól irányuló sebessége is nagyon gyors lesz, így nem csak HD-filmeket tölthetnek le gyorsan, de akár nagy felbontásban bonyolíthatnak majd le videohívásokat is, s a gyors feltöltési ráta feltehetően az online szórakoztatóiparnak és a játékoknak is ad majd egy lökést a fejlődésben.

Az Egyesült Államokon kívül a fejlett internetes infrastruktúrával rendelkező Dél-Korea, Japán, Tajvan, Hongkong és Svédország lesz az első, ahol a szupergyors internet elérhető lesz. Finnie arra számít, hogy 2012-ben minden második svéd háztartásban optikai szálon nyújtott internetet fognak használni, míg az Egyesült Királyságban ekkora még csak 3-4 százalékos elterjedést prognosztizál a technológiának a szakember._