Feltörték az alelnökjelölt postafiókját

Vágólapra másolva!
Hackerek hozzáférést nyertek Sarah Palin amerikai republikános alelnökjelölt, alaszkai kormányzó privát e-mail postafiókjához, és nyilvánosságra hozták az innen nyert családi fotokat, üzeneteket, valamint a politikus címlistáját. A feltörésre azt követően került sor, hogy Palint azzal vádolták meg, hogy munkája során szándékosan személyes e-mailjét használja kommunikációra, mivel így ki tudja játszani a helyi törvényeket, amelyek értelmében a kormányzati postafiókról lebonyolított üzenetei közérdekű adatnak minősülnek, ezért tartalmukat nyilvánosságra lehet hozni - írja a Time.
Vágólapra másolva!

Kedd éjjel hackerek feltörték a politikus [email protected] című e-mail-fiókját, a behatolást a Szcientológia Egyház elleni online támadásairól már ismert Anonymous nevű csoport vállalta magára. A hackerek a feltörés tényét igazolandó, képernyőmentéseket is publikáltak a kiszivárgott információkat gyűjtő Wikileaks.org honlapon, melyek közt családi fotók, üzenetek, címlista is megtalálható. A levelek később egy sor blogon is megjelentek, a képek egyikén a hackerek saját üzenetét tartalmazó e-mail vázlata látható, amelynek címzettje Palin kampányfőnöke, akit a levélben arra kérnek, értesítse az alaszkai kormányzót arról, hogy postafiókjának új jelszava "samsonite1".

Tényleg feltörték

A hackerek tevékenysége nyomán publikussá vált e-mailek között két alaszkai politikussal lebonyolított levélváltása is olvasható, melyek egyike az AP hírügynökségnek azóta meg is erősítette a levél eredetiségét. A Time híradása szerint Sarah Palin korábban egy másik privát címet, a [email protected] is használta, ennek tartalmát pedig szövetségi nyomozók vizsgálják, akik annak kapcsán folytatnak vizsgálatot, hogy a politikusnő jogosan távolította el hivatalából Walt Monegant, az alaszkai közbiztonsági biztost. Bírálói szerint ugyanis erre azért került sor, mert Monegan nem volt hajlandó elbocsátani Palin exsógorát a rendőrségtől.

Rick Davis, John McCain republikánus elnökjelölt kampánymenedzsere nem sokkal a feltörés ismertté válása nyomán kiadott közleményben ítélte el az esetet: "Ez a kormányzó magánséletébe való súlyos behatolás és a törvény megségtése. Az ügyet továbbítottuk a megfelelő hatóságoknak, reméljük, hogy akik a levelek birtokába kerültek, megsemmisítik őket. Nincs több közlendőnk."

A politikus is pórul járhat

Ugyanakkor a Time beszámolójában arra is felhívják a figyelmet, hogy a publikussá tett levelek miatt maga a politikus is megütheti a bokáját. A helyi törvények értelmében ugyanis kormányzati munkájával kapcsolatos kommunikációt nem bonyolíthat leprivát e-mailjéről, mivel az üzenetek archiválására kötelezett, azok tartalma pedig közérdekű adat. A Washington Post múlt heti híradása szerint egy alaszkai aktivista jelenleg is azt próbálja elérni, hogy a hatóságok kötelezzék az alelnökjelölt-asszonyt 1100 darab olyan levél tartalmának nyilvánosságra hozatalára, amelyre eddig nem volt hajlandó.

Hackelnének a republikánusok

Égnek a vonalak és izzanak a levelezőszerverek a Gawker blog szerkesztőségében, amely először közölt néhányat a politikus kiszivárogtatott levelezéséből. Belsős forrásunk szerint a felháborodott republikánus szimpatizánsok előbb csak levélben fejezték ki elégedetlenségüket, később a szerverek feltörésével megpróbálkoztak néhányan. Nick Denton blogbirodalmának zászlóshajója egyelőre jól állja a rohamot, igaz a biztonságot már szigorították a szerverek körül. A szerkesztőknek még arra is volt idejük, hogy a legszórakoztatóbb gyűlöletlevelekből rövid válogatást készítsenek és közöljék az oldalon.