Eltiltanák a nettől a fájlcserélőket

Vágólapra másolva!
Franciaországban akár egy évre is eltiltanák az internettől azokat, akiket többször is illegális letöltésen kapnak rajta - írta a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy még belügyminiszterként hangoztatta, hogy a szerzőket méltányosan kell honorálni műveikért. Úgy tűnik most ért be a korábbi elhatározás: novemberben a francia parlament elé terjesztik az erről szóló törvényjavaslat szövegét. Az elképzelés szerint fokozatosan büntetnék azokat, akiket többször is illegális letöltésen kapnak - így a fájlcserélőket használók zömét is.

Előbb levél, majd tiltás

Előbb elektronikus, majd ajánlott levélben figyelmeztetnék az illetőt arra, hogy jogellenesen töltöget a netről. Ezt követően azonban háromtól egy évig terjedő időtartamra kikapcsolnák a notórius letöltögetők internet-hozzáférését. Arról nincs hír, mi történik azzal, aki nyitott wifihálózatot vagy mobilinternetet használ, vagy azzal, aki más szolgáltatóval köt szerződést a letiltást követően.

A francia szerzői érdekvédelmi szervezetek, valamint a kulturális tárca is támogatják a törvényjavaslatot, melynek alapja egy olyan javaslatcsomag volt, ami évig készült és egy nemzetközi kuturális termékekkel kereskedő lánc, a Fnac készítette.

Volt ez máshogy is

A keményebb feltételeket tartalmazó politikai elhatározás azért is meglepő lehet, mert 2005-2006 fordulóján a francia parlament alsóháza elfogadott egy javaslatot, ami történetesen legálissá tette volna a jogvédett művek internetes letöltését - igaz, havi átalánydíj fizetése fejében. Akkor az alsóházon átcsusszant törvényjavaslat végül nem jutott tovább, de meg tudták akadályozni, hogy egy olyan javaslat váljék törvénnyé, ami börtönbüntetést is tartalmazott a szankciók közt.