Dühös Hitler és egyéb vicces videók

Vágólapra másolva!
Az internet tökéletesen alkalmas arra, hogy elszaporodjanak rajta az egyszer használatosnak tűnő poénok, apró hülyeségek, vicces videók. A tavalyi év legjobb internetes mémjeit, leghosszabb élettartamú vicceit vettük sorra.
Vágólapra másolva!

Régi jelenség, hogy egyes online tartalmak több figyelmet kapnak mint mások. Barátoknak továbbküldött levelekben, üzenőprogramokban terjednek a rájuk mutató linkek, a szöveget is tartalmazó mémek jobb mondatai szállóigeként élhetnek tovább. A hivatkozási alappá, közös tudássá váló alkotások életük során elágaznak, más mémeket ihletnek, vagy népdalszerűen ezer változatra bomolnak szét. Például a három évvel ezelőtt elterjedő Chuck Norris-tények - például "Chuck Norris képes körzővel négyszöget rajzolni" - hamarosan más sztárokról szóló listák születéséhez vezettek. Saját ténylistát kapott a 24 című sorozat hőse, a hat nap alatt 185 gyilkosságig eljutó Jack Bauer, de saját tényei vannak a leginkább kriptográfus körökben ismert Bruce Schneiernek is.

A mémeknek nem feltétlenül van bármilyen jelentésük vagy üzenetük. A nagy tömegben terjedő minták egyik első példánya, az ezredforduló környékén hódító útjára induló The Hampster Dance bámulatosan nem szólt semmiről. Számos darabosan animált hörcsög képe pörgött forgott a képernyőn, miközben egy Disney-dal rövid részlete játszódott le folyamatosan. A hörcsögösdiből sláger és üzlet lett, annyira, hogy ma már csak a dal remixét éneklő, majdnem autentikus oldalt találtunk, a megvehető zeneszámokat kínáló hivatalos lap mellett.

Magyar képernyőre magyar mémet

Akárhogy ízlelgetjük is, az elmúlt év jó volt a magyar mémeknek. Múlt október elején robbant be a köztudatba az a Schönherz kupára készített zenés videó, amely valószínűleg pokollá tette a kollégium környékén található pizzériák életét. A Loretta Grainshifter, Mc Fantom és a Himmel csapat nevével fémjelzett Pendulum feldolgozásához úgy magyarították a dalt, hogy a szöveg a műszaki egyetemisták szívének fontos helyeket, játékokat, az elmúlt időszak fontos netes vicceit - például Skywalker Lajos kalandjait - és jól csengő marhaságokat tartalmaz. Ezek egyike a szállóigeként továbbélő "kolbászos rájás pizza".

Nyelvi viccek

Rövidebb pályát járt be a Plural étkeztető cég egyik rosszul sikerült ételnév-fordítása. A napi menüt angolul és magyarul is kiíró a la carte étterem egyik alkalmazottja valószínűleg a reggeli kávét kihagyva fogott hozzá a fogások angol nevének előállításához a Sztaki-szótárt használva. Az eredményről készült fotók végigjárták az internetet, mert a lekváros buktából sikerült fuckup with marmalade-ot gyártani. Bár viccet kínos magyarázni, meg kell jegyeznünk, hogy a bukta-fuckup megfeleltetés egyébként teljesen jogos ebben az esetben, hiszen iszonyatos felsülésről van szó.

Forrás: [origo]

Népszerűek voltak idén a székelyek, először az Open Stage paródiacsapat Aranka, szeretlek című szerelmes slágere hódította meg a netezőket. A kedvesét a mező szélén váró, Csengős Zoli által csúnyán felszarvazott legény története egy időben minden második bogon kint volt. Az együttesnek lemeze is jelent meg, és bár arról nem tudunk, hogy a hatalmas online érdeklődés meglátszott-e az eladásokon, az biztos, hogy számos magyarországi koncertje volt a bandának. Az erdélyi csapat sikere nyomán egy egészen új mém is elindult, az erdélyi tájszavakat, román nyelvből átvett kifejezéseket a magyarországiaknak elmagyarázó Székely nyelvlecke magyaroknak profi filmes szakember alkotása, de biztosan nem ez az első dolog, ami a nézőnek eszébe fog jutni róla.

A hétrészesre nyúlt sorozat eddig az étkezés, az állatvilág, a szerszámok, a ruházkodás és a verekedés szavaira tanította meg az érdeklődőket. Részenként csak tíz-tizenöt szóval bővül a néző tudása, de ezek létfontosságúak. Akik a Székely szótár-t megnézik, már véletlenül sem kérnek egy tésztát (sütemény) laska (tészta) helyett Erdélyben. Akinek még ennyi speciális nyelvlecke sem elég, az például a Rapnyelven vagy a Szlengblogon folytathatja a tájékozódást.

Gordon Freeman és a világ vége

Számos poént szült a svájci nagy hadronütköztető (LHC) őszi beindítása, majd leállítása is. A fekete lyukak tanulmányozására létrehozott hatalmas részecskegyorsító több ötletet is adott a vicces képeket gyártó felhasználóknak. Annak a hitnek, hogy a hadronütköztető valójában a Douglas Adams regényében leírt globális szuperszámítógép, amely választ ad Az Élet, a Világmindenség meg Minden kérdésére. Az "LHC is 42" mondatban összefoglalt poénnak weboldala is van, ám korántsem ez a legjobban terjedő hadronütköztetős mém.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fenti apró kiegészítésekkel ellátott sajtófotó bejárta az internetet. A kép ismeretlen szerzője csupán arra ismert rá, hogy a berendezést megtekintő egyik tudós gyanúsan hasonlít a Half-Life videojáték főhősére, Gordon Freemanre. Az analógia magától bomlik ki annak, aki játszott a sorozat bármelyik darabjával. Az első játék története szerint Freemant alkalmazó kutatólabor egy kísérlet során kaput nyit egy idegen világra, aminek lényei annak rendje és módja szerint meg is támadják a tudósokat. A jellegzetes szemüveges hőst az LHC-t vizsgáló tudósok közt felfedező kép gyönyörűen foglalta össze a geekek ki nem mondott félelmeit, nem csoda, hogy hosszú hetekig keringett a neten. Ennél direktebben csak az az oldal fogalmazta meg, hogy a többség nem tartja játéknak a fekete lyukakat, amely a létesítmény állítólagos webkameráin keresztül bemutatta, hogyan szívja be az épületet és az előtte parkoló autókat egy elszabadult kísérlet eredménye. Az aggodalmaskodóknak információs oldal is készült, ami arról tudósít, elpusztította-e már az LHC a világot.

Átverősdi és újraírt slágerek

Kevéssé komoly, ám az elszabaduló fekete lyukak hatásaihoz mérhetően borzalmas volt a májusban induló Rickrolling mém. A közelmúltban rovatunk által is tárgyalt 4chan fórum lakói gondolták úgy, hogy vicces minél több embert Rick Astley Never Gonna Give You Up slágerének klipjére terelni. A vicc nem állt meg a fórum határánál, legalább két hónapig nyolcvanas évekkel volt tele az internet, bármelyik link vezethetett Astley slágerére. Az őrület végére a dalból készült tortadiagram, azt mutatva, miket nem fog tenni Rick, szerepelt a jelenség az xkcd geek képregényben, de bejutott a jelenség John Stewart komoly nézettségű The Daily Show-jába is. A sorsát Barack Obama sem kerülhette el, a YouTube-on utolérhető Barack Roll nevű videóban az amerikai elnök is elénekli a dalt, bele se merünk gondolni, hogy vajon hány felvett beszédből lehetett összevágni ezt a slágert.

Frissebb és egyelőre kevéssé sikeres az a mozgalom, amelyik ismert slágereket ír át a klip tartalmának megfelelően. A csapat első áldozata az A-ha slágere, a Take on me volt, talán azért, mert ennél a dalnál a videó tartalma és a szám szövege köszönőviszonyban sincs egymással. Az eredményül kapott szám tulajdonképpen fülbemászó, ráadásul valószínűleg ez az egyetlen sláger, amelyben szó esik a csőfogókkal való verekedésről. A szó szerinti videók sorozatban október eleje óta készült Red Hot Chili Peppers-, Radiohead- és természetesen Rick Astley-verzió is. A magyar számok szó szerinti átiratai egyelőre váratnak magukra, úgy tűnik, ebből a hullámból hazánk kimaradt.

Hitler mindenen felháborodik

Bőven tavaly vált népszerűvé a Hitler utolsó napjait bemutató A bukás című film egyik jelenetének remixelése is, ám még idén is készültek értékelhető alkotások a témában. A leépült, remegően ideges és tisztjeivel üvöltöző Hitler szájába a legváltozatosabb szavakat adták a feliratkészítők. A legnépszerűbb verziókon a Führert letiltják az Xbox Live-ról, mert megchipelte a konzolját, nem tudja Twitteren tudatni, hogy kutyája meghalt, mert a szolgáltatás épp nem elérhető vagy éppen mert a Brit Nemzeti Párt adatbázisának napvilágra kerülésével az ő tagsága is kitudódott. A mém akkor vett egy érdekes fordulatot, amikor egy azóta a YouTube-ról eltűnt verzióban Hitler azon akad ki, hogy őt vicces videókhoz használják a videomegosztókon. A hitleres videókból készült legalább egy magyar változat is. A remix nem nélkülözi a politikai töltést, Gyurcsány Ferenc üvöltözik kollégáival a feliratok szerint

Válogatásunkba nem fért bele az összes jobb mém az elmúlt évből. Kimaradt a Garfield minus Garfield képregény, amelyben a magában beszélő Jon még furcsább, mint valaha. Nem esett szó a tavalyi évről itt maradt LOLcatről, a Twitter kimaradásai nyomán szárnyra kapó FAIL bálnáról vagy a Discovery remek Boom de ya da! reklámjáról.

Tovább is van, mondjuk még?

A téma iránt mélyebben érdeklődőknek a brit E4 tévécsatorna által összeállított internetes humorról szóló ekönyvet ajánljuk, illetve az interaktív internet mém idővonalat, ahol évekre visszamenően lehet böngészni a különböző netes poénok között. A kevéssé érdeklődők pedig felzárkóztató képzésként nézzék meg a Weezer együttes Pork and Beans klipjét, amelyben a fontosabb youtube-os sztárok is fellépnek.