Játsszon egy jót böngészőben!

Vágólapra másolva!
2008 utolsó napjain talán még a munkahelyen is belefér egy kis szórakozás: az év legjobb böngészőben működő, játékait gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

A böngészőben futó játékok hirdetéseit eladó Mochi Ads múlt héten tette közzé az év legnépszerűbb webes játékainak listáját. Legnagyobb meglepetésünkre a toplistán szereplő nevek között egy igazán ötletes, nagyot durranó, a böngészőben futó játékok világát megváltoztató példányt sem találtunk.

Forrás: [origo]
Pukkasszon lufikat majommal!

A Mochi első helyezettje a Bloons címet viselő játék, amiben egy dartsozó majommal kell kipukkasztani minél több lufit. A második a szálloda üzemeltetését - kávé és friss újság kihordása a vendégnek, takarítónő kommandírozása - gyakoroltató Barbie-s hangulatú Jane's Hotel. A sort pedig a Bubble Struggle zárja, amiben ismét lufikat kell pukkasztani. A szegényes felhozatal láttán úgy döntöttünk, rovatunk a legjobb és legötletesebb játékokból készít listát, legyen mivel játszani a két ünnep közé eső munkanapokon.

Fuss ha kedves az életed!

A Hunted Forever alapötlete iszonyatosan egyszerű: a játékos futár, folyamatosan követi egy hatalmas fogaskerekekből összetákolt robot, ami tud lőni, a küldeménynek pedig célba kell érni. A maréknyi színből - főleg fekete és zöld - megoldott akciójáték az év végének legnagyobb dobása. Ügyesen megoldott ugrálós-falmászós menekülés, időnkénti biztos házakkal, ahol a megszerzett pontokat új futócipőre és jobb ugrási képességekre válthatja a játékos.

Forrás: [origo]
Itt próbálhatja ki a játékot

A játékot a Portal GLaDOS számítógépéhez hasonlóan bicskanyitogató stílusban kommunikáló Automata Támogató Rendszer teszi teljessé. A szoftver ugyan segíti a játékost - ő írja ki a tennivalóka például - de közben folyamatosan panaszkodik a feladatára, jelezve, hogy a sötét jövőben a gépek nem csak vadászni fognak ránk, de még idegesítenek is.

Nem csak sejtbiológusoknak

A Nanowar alapötlete sem túl bonyolult, ezt a játékot is a rendkívül jó megvalósítás tette sikerré. A játékos sejtcsoportokat irányít, amelyek alapestben csendesen szaporodnak és sokasodnak, vész esetén viszont a feles sejtmagokat át lehet küldeni a többi környékbeli csoportba. Innentől a játék az adj király katonát szabályai szerint zajlik, aki több sejtmagot tud az ellenfél - vagy a stratégiai okokból magunkhoz csatolandó semleges - csoportokra ömleszteni, azé a kontroll.

Forrás: [origo]
Itt harcolhat a sejtekkel

A játék első pályái épp csak gyakorlásra és a taktika megtanulására jók, a vége felé viszont már gyilkos csatákra kell számítani. Az illusztráción látható tizenhármas pályán például még nem sikerült túljutni, akkora túlerőben vannak az ellenséges vörös erők. A még bonyolultabb játékmenetet igénylők valamelyik Tower Defence játékban élhetik ki harci igényeiket.

Legyen ön is Sherlock Holmes

Ha elég pénz van rá, egy Flash játék is tud annyira szép és annyira izgalmas lenni, mint egy asztali szoftver, ezt bizonyították be a Bow Street Runner programozói. A brit Channel 4 induló sorozatának reklámjául szolgáló szoftverben a nyomozóul szegődő játékos öt bűnügy megoldásában segédkezhet az első londoni rendőrségnek.

Forrás: [origo]
Itt próbálhatja ki a nyomozós játékot

A nyomok összegyűjtésén és a tanúk kikérdezésén túl a rekonstrukció is a nyomozó dolga. Ha jól legózta össze a történetet, akkor az megáll a bíróság előtt, ellenkező esetben kénytelenek elengedni a bűnözőt. A játékot számos videóbetét teszi moziszerűvé, az öt ügy megoldására legalább két-három órája rá fog menni az önkéntes rendőröknek.

Derékszög, biztos kéz

Van játékunk a mérnököknek is, a The Eyeballing Game-ben paralellogramma oldalait kell helyreigazítani, háromszög középpontját megtalálni, több vektor eredőjét kiszámolni. Mindezt úgy, hogy nem engedjük el az egér gombját: egy próbálkozás van, utólagos reszelgetés nincsen, itt elválik, ki tudna colstok és szemmérték segítségével felépíteni egy házat. A játék rendkívül addiktív, az ember nehezen hiszi el, hogy a szög mégsem volt derék vagy a szakasz felezőpontja valójában máshol van, ezért újra próbálkozik.

Forrás: [origo]
Eye Balling Game: itt tesztelheti

Biztos kéz és gyors reflexek kellenek a Konsentrik című játékhoz. Pörgő-forgó gyűrűk által körülfogott célba kell becsempészni az egérmutatót. A helyzetet nehezíti, hogy a gyűrűk ellenetétes irányba forognak, a szintlépésekkel számuk egyre nő, a rajtuk lévő rések mérete pedig egyre csökken. Rezzenéstelen kézzel könnyedén végigvihető az első pár pálya, a vége felé azonban már pokolian nehézz és idegesítővé válik az egyszerű készségjáték.

Patakvér és öngyilkosság

Az év legérdekesebb irányítású játéka a Straw Hat Samurai, amihez a gyors akciójelenetek ellenére is többnyire elég egy egér. A hadúr hűséges szamuráját alakító játékos a képernyőre felskiccelt vonalak szerint csap le az ellenségre. A rajz elkészülte után a figura szinte fénysebességgel csap le a célpontjára, vér fröccsen és már lehet is célozni a következő áldozatot. A jobb vágásokért plusz pontok is járnak, lefejezéssel befejezni egy csatát hatalmas dicsőség, életünk pedig a sóguné.

Forrás: [origo]
Itt harcolhat a szamurájjal

Egészen másfajta halált lehet halni a Five Minutes játékban, ahol egy irodai munkát végző öltönyös, nyakkendős rabszolga életének kell végetvetnünk. A veszélyeket szinte teljesen nélkülöző munkahelyen nem is annyira könnyű ez a feladat, pláne ha csak öt perc áll rendelkezésünkre. Nem elég, belenézni az iratmegsemmisítőbe, levizelni a konnektort, megszurkálni magunkat ollóval és tűzőgéppel, kreatívabb módszereket kell találni. Az iroda játékonként változik, így néha a főnök haragja, máskor a szerverterem valamelyik óvatlanul otthagyott berendezése segíthet a cél elérésében. A japán kultúra iránt érdeklődőknek pedig Karoshi kalandjait tudjuk ajánlani hasonló témában.

Majdnem Guitar Hero

Az év partijátékának számító Guitar Hero és Rock Band játékoknak természetesen böngészőben játszható klónjai is születtek. Mivel irányításuk csak billentyűzetről lehetséges, a játszható számok pedig többnyire nem rock'n'roll slágerek, hanem feltörekvő bandák teljesen ismeretlen számai, így többnyire csak pótszernek jók. Egy év végi munkanapot azonban fel lehet dobni például a Jam Legend-del, ami a Guitar Hero-klónok legszebbike.

Forrás: [origo]
Itt gitározhat Flashben

A komolyabb kihívást keresők a Super Crazy Guitar Maniac Deluxe 2 nevű programban próbálhatják ki magukat, ahol a hosszan lefogott hangok betűi mellett még a kurzorbillentyűket is nyomogatni kell, hogy megszólaljon a gitár.