Biztonságosabb szolgáltatásokat kérnek a Google-től

Vágólapra másolva!
Harmincnyolc biztonsági szakember és privacy aktivista fordult kéréssel a Google-hoz. A csoport tagjai szerint a Google Alkalmazások adatvédelmi funkciói komoly javításra szorulnak - adta hírül a CNET.
Vágólapra másolva!

A Google levelezőjében már bekapcsolható a lehetőség, hogy a böngésző és a weboldal közti teljes forgalom biztonságos HTTPS protokollon keresztül történjen. Ez a beállítás megakadályozza, hogy az azonos hálózatott - például kávéházi vagy repülőtéri wifit - használó rosszindulatú felhasználók személyes adatokhoz juthassanak hozzá a netforgalom figyelésével. A titkosítás bekapcsolására azonban a nem ad lehetőséget a Google Alaklmazások csomag többi része, így a Google szövegszerkesztőjében tárolt dokumentumokat vagy a naptár bejegyzéseit könnyen megszerezhetik az óvatlan felhasználótól.

Az Eric Schmidtnek címzett levélre Alma Whitten, a cég szoftvermérnöke válaszolt a cég biztonsági blogjában. A szakember azt ígérte, hogy a cég megvizsgálja a kérést, és amennyiben nem befolyásolja károsan a felhasználói élményt, meg is valósítják azokat. Az állandóan működő biztonságosabb üzemmód először a Gmailnél érhetőek majd el, a Naptár és a Dokumentumok csak a levelező után jöhet a sorban.

Most is megoldható a biztonságos üzemmód

Az adataik miatt igazán aggódó felhasználók Firefox kiegészítőkkel - például a CustomizeGoogle nevűvel - a Google szolgáltatásokat rá lehet arra venni, hogy kizárólag titkosított csatornán kommunikáljanak. A kiegészítő telepítéséig azonban valószínűleg kevesen jutnak el, ezért kérték a levélírók, hogy a Gmailben alkalmazott megoldáshoz hasonlóan tegye egyszerűen bekapcsolhatóvá a Google a biztonságos üzemmódot.

A Google piacvezető cloud computing szolgáltatások üzemeltetőjeként új biztonsági és a adatvédelmi normát állíthat a többi szolgáltató elé - áll a levélben. Ha a cég úgy gondolja, hogy a hackerek elleni védekezés a felhasználó dolga, úgy a netezők oktatására, és a veszélyforrások megismertetésére fordíthat nagyobb figyelmet a Google - folytatja az írás.

A levelet többek között Bruce Schneier, a BT biztonsági szakembere, Jeff Moss, a DEFCON hackerkonferencia alapítója, akit frissen kértek fel az USA Nemzeti Biztonsági Hivatalának tanácsadói testületében való részvételre írta alá.