Ellentmondásokat keres az Intel szoftvere

Vágólapra másolva!
A vitatható információkat kiemelő szolgáltatást fejlesztettek ki az Intel tudósai. A Firefoxba beépülő kiegészítő felhívja használójának figyelmét, ha egyoldalú, kétségbevonható állításokat tartalmazó oldalra téved.
Vágólapra másolva!

Az Intel berkeleyi kutatócsoportja által kidolgozott, a Firefox böngészőben futó Dispute Finder program figyelmezteti az internetezőket, ha az általuk tanulmányozott internetes oldalakon szereplő állítások más honlapokon eltérő változatokban fordulnak elő. "Ez azért fontos, mert egy honlapot olvasva az ember gyakran nem is gondol arra, hogy ott csak a történet egyik változata szerepel" - magyarázta az új program jelentőségét Robert Ennals, az Intel tudományos kutatócsoportjának tagja a szolgáltatást bemutató YouTube videóban.

Ha az oldalon leírt témának, tudományos kérdésnek több verziója is van, a program figyelmezteti az internetezőt, és bekeretezve megjeleníti a többi honlapon fellelhető, ellentmondó állításokat.

Forrás: [origo]

A Dispute Finder adatbázisát a felhasználók maguk bővíthetik a Firefox kiegészítő és a honlap használatával. A jelenlegi listában szerepelnek már a globális felmelegedést kétségbe vonó oldalak, az iráni választásokat különböző szemszögből magyarázó lapok, és az a közismert városi legenda is, hogy az eszkimóknak többszáz szavuk lenne a hóra.

A kutatók állítólag a televíziós adásokra és a mobiltelefonos beszélgetésekre alkalmazható "ellentmondás-kereső program" fejlesztésén is dolgoznak. A Dispute Finder a http://disputefinder.cs.berkeley.edu/ webcímen érhető el.