Vizsgálják a németek a kiszivárgott exit pollokat

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot folytatnak a német hatóságok annak ügyében, hogy miként szivároghattak ki a helyi választások végeredményét nagyjából tükröző exit poll eredmények miként szivároghattak ki idő előtt a Twitter mikroblog szájton.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Németországban jogsértő dolog a szavazófülkéket elhagyó választók megkérdezésén alapuló exit poll eredményeket közölni a voksolás lezárulta előtt. Ugyanakkor vasárnap az urnák lezárása előtt egy órával feltűntek a mikroblog szájon olyan bejegyzések, melyek már a nagy pártok eredményeiről számoltak be.

Az idő előtt publikált eredmények később nagyon hasonlóak voltak a hivatalos exit poll eredményekhez. A német választási iroda közlése szerint kivizsgálják az esetet, hogy kiderítsék, miként szivároghattak ki a közvéleménykutatóktól az eredmények. Az adatok idő előtti publikálásáért a helyi jogszabályok értelmében akár 50 ezer euróra, vagyis mintegy 13 millió forintra is büntethetik az ebben részt vevőket. Augusztusban, a német tartományi választások alatt egyébként hasonló módon váltak elérhetővé idő előtt eredmények a Twitteren.

Bár a CDU/CSU egy keveset rontott a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest, a remekül szereplő liberálisokkal együtt kormányt alakíthat, és Angela Merkel maradhat a német kancellár. Erősödtek a kisebb pártok, a Baloldal és a Zöldek is, a nagy vesztes a szociáldemokrata SPD is.