Vágólapra másolva!
"Megmentettük a Geocitiest" - adta hírül Jason Scott, az október végén leállított tárhelyszolgáltatón található anyagok letöltésére alakult Archive Team vezetője. A villogó ősweblapok új helye a Geociti.es webcím lesz.
Vágólapra másolva!

A harminc-negyven állandó tagból álló csoport által összegyűjtött anyagok szinkronizálása még folyamatban van, így az adatbázis pontos mérete még nem ismert. Azt azonban már lehet tudni, hogy körülbelül 3-5 terabájtnyi adatot mentettek le az önkéntesek.

Ez a mennyiség hatalmas ahhoz képest, hogy lapunknak adott interjújában a csoport vezetője 2 terabájt körülire becsülte a keletkező archívumot. Ám eltörpül amellett, hogy a Yahoo! által 1999-ben megvásárolt Geocities 19 terabájtnyi - mintegy 4400 DVD-nyi - merevlemezzel rendelkezett.

Az Archive Team erőfeszítéseit egy kisebb, egymástól függetlenül dolgozó tömeg támogatta. Scott blogbejegyzése szerint még az utolsó héten is jelentkeztek addig ismeretlen emberek 20-30 gigabájtnyi Geocities-szeletekkel, olyan anyagokkal, amiket senki más nem mentett le.

A közösség erőfeszítései által összegyűjtött archívum a Geociti.es webcímen fog új életre kelni. Először a Yahoo! üzlet előtti, 1999-nél korábbra datált őshonlapok kerülnek fel, az elmúlt tíz évben készült vagy frissített anyagokat csak ezek visszaállítása után veszik szemügyre a csapat tagjai. Aki a Scott-féle archívumban nem találja meg a neki hiányzó őshonlapokat, a Reocities-en és az Internet Archive oldalain is keresgélhet.