Illegálisak lehetnek a Google statisztikái a németeknél

Vágólapra másolva!
Német adatvédelmi szakemberek betiltatnák a Google ingyenes honlaplátogatottság-statisztikai szolgáltatása, az Analytics használatát, mivel az vélekedésük szerint túl sok adattal szolgál a harmadik felek számára, ezért sérti a helyi adatvédelmi törvényeket.
Vágólapra másolva!

A TechCrunch híradása szerint erről a Zeit német lap online kiadása számolt be kedden. A lap úgy értesült, hogy több szövetségi és tartományi, adatvédelemmel foglalkozó kormányhivatalnok is úgy véli, hogy a Google Analytics szolgáltatás sérti a helyi törvényeket. Ha ez beigazolódik, akár azokra a cégekre is bírságot róhatnak ki, akik használják az ingyenes szolgáltatást, amely az oldalletöltési adatok mellett egyéb adatokkal is szolgál a látogatókról, például azt, hogy milyen gyakran látogatnak vissza az oldalra, vagy honnan neteznek, milyen keresőszavakat használva jutottak oda, és mennyi ideig tartózkodnak az oldalon. A Zeit online kiadása szerint a .de végződésű címen elérhető honlapok mintegy 13 százalékának működtetői használják az Analyticset.

Profilok előállításától félnek az adatvédelmisek

A német adatvédelmi szakemberek azt tartják problémásnak, hogy a Google anélkül szolgál részletes látogatottsági adatokkal a honlaptulajdonosoknak, hogy ehhez előzetesen kikérné a látogatók hozzájárulását. A szakértők szerint az egészségbiztosítással foglalkozó vagy hasonló témájú honlapok látogatóiról a keresőcég olyan profilokat tud alkotni, amely a felhasználók érdeklődési köréről, politikai nézeteiről, fogyasztási szokásairól vagy éppen szexuális beállítottságáról tartalmaz információkat.

Korábban a német adatvédelmisek amiatt bírálták a Google-t e szolgáltatás miatt, mert a cég nem közölte egyértelműen azt, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt, és mennyi beazonosításra alkalmas adat kerül továbbításra a cég amerikai szervereire - a német törvények egyébként tiltják azt, hogy az ilyen adatok elhagyják az országot - írja a TechCrunch.

Komoly bírságot róhatnak ki

Egy, a Zeit által megkérdezett jogász szerint egy Analyticset használó cégre ilyen esetben akár ötvenezer eurónak megfelelő bírságot is kiróhatnak a hatóságok. Ugyanakkor a Google munkatársa úgy véli, mivel az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrejött, Safe Harbour nevű adatvédelmi megállapodás meglétének köszönhetően a keresőcég jogosult amerikai szervereken is tárolni német felhasználók adatait. Azt pedig, hogy a látogatók előzetes engedélyét kérjék ki a statisztikákban való részvételre, azért tartja feleslegesnek, mert a böngészők által használt süti (cookie) fájlok használatának tiltásával bárki megakadályozhatja ezt most is.

A társaság emellett azt is közölte, hogy az általa a felhasználókról gyűjtött adatokat a látogatottsággal kapcsolatos információk előállításán kívül semmi másra nem használják, emellett az Analytics használata esetén a honlapok működtetőitől megkövetelik azt is, hogy adatkezelési irányelveikben a szolgáltatás meglétét is részletezzék. A Google azt is jelezte, a brit adatvédelmi biztos hivatalának weboldalán is az Analyticset használják.