Karácsonyi képeslapküldés az internetről

Vágólapra másolva!
A legjobb karácsonyi e-képeslapokat az amerikai webszájtok kínálják, de már a hazai választékban is találhatunk igényes, kreatív lapokat - igaz, ezek vannak kisebbségben. Összegyűjtöttük a legjobb képeslapküldő oldalakat.
Vágólapra másolva!

Karácsonyi üdvözlőlapot könnyen, gyorsan, pár kattintással készíthetünk a neten szeretteinknek, barátainknak, és sok helyen egyszerre rengeteg címre elküldhetjük az ilyen üzeneteket, ami nagyon meg tudja könnyíteni a dolgot az ünnepi készülődés idején zajló kapkodásban - ráadásul ingyen. Sajnos azonban a hazai képeslap-kínálat nem valami jó: a magyar e-képeslapküldő oldalakon rendszerint az ízléstelen design uralkodik, és maguk a lapok is giccsesek, vagy fantáziátlanok.

Nem volt tehát könnyű feladat összeszedni a legjobb a lapküldő szolgáltatásokat, de megpróbáltuk. A listába viszont kénytelenek voltunk bevenni néhány külföldi szájtot is.

A legjobb animált lapok: Cardex

Az amerikai Hallmark az egyik legnagyobb név a képeslap-piacon, és a Cardex a kansasi székhelyű cég elektronikus lapjaiból is egész jó kínálatot biztosít a weboldalán. Egész pontosan 32 féle lapból válogathatunk, amelyek egytől egyig animáltak, vagyis a címzett egy saját szöveggel kiegészített zenés slideshow-t kap tőlünk. Az oldalon vannak hagyományos, vicces és vallásos témájú lapok is.

Forrás: Cardex.hu
Cardex: Hagyományos laptól...

A hallmarkos képeslapok közül a kedvencünk a vicces kategóriából a két lökött nyúlfigurát, Hoopsot és Yoyót felvonultató példányok, ezekből két interaktív változatot is el lehet küldeni, amelyek viszont fizetősek: 250 forint+áfát kell fizetni értük sms-ben. A honosított lapokkal csak az a baj, hogy inkább az amerikai karácsonyi hangulatot közvetítik, Hoops és Yoyo például tojáslikőrt kortyolgat az egyik lapon, amerikai karácsonyi dal csendül fel egy másikon a háttérben, és így tovább.

Forrás: Cardex.hu
... a vicces állatkákig

Ennek ellenére jó választás lehet a Hallmark, ha nem zavar minket, hogy angolul szól az üdvözlet, akkor akár az amerikai oldalról is küldözgethetünk lapokat: ott 99 centbe kerülnek a fizetősek, amihez viszont webes fizetésre alkalmas hitelkártya kell. Évi tíz dollárért viszont korlátlan számban onthatjuk a lapokat ismerőseinknek.

  • Regisztrációt igényel
  • Animált képeslapok
  • Interaktív képeslapok
  • Ingyenes lapok
  • Fizetős lapok
  • Időzített küldés

A legjobb dizájn: Christmas Card Maker

A második helyen kénytelenek vagyunk egy amerikai oldalt említeni. A Presentation Magazine egy remek online képeslapszerkesztőt állított össze, ahol mindössze 12 féle lap közül választhatunk, amik csupán hagyományos, kép + üzenet formátumú lapok, de nagyon igényesek.

Forrás: [origo]
Minimál grafika, szép feliratok

Az egyszerű webes szerkesztőben ki kell választanunk a kívánt képet, mellé beírhatjuk az üzenet címét, szövegét, és az aláírásunkat, a második oldalon pedig a betűk színét és típusát is változtathatjuk a küldeményhez. A szövegeket így teljesen át lehet írni magyar nyelvűre, mivel a szájt a magyar ékezetekkel is elbír.

A Presentation Magazine oldalán található lapok közül csak azért nem jó a hazai felhasználóknak mindegyik, mert háromnak a képén angol nyelvű karácsonyi felirat van, kettő pedig vörösbegyet ábrázol, ami idehaza nem számít igazán ismert karácsonyi motívumnak. Ha viszont nem szeretnénk egyszerű képeslappal letudni a karácsonyi üzenetet, hanem valami hosszabb összeállítást szerkesztenénk, szintén remek letölthető PowerPoint-sablonokat is kínál az oldal - hiszen alapvetően ez a magazin specialitása.

  • Ingyenes
  • Igényes szerkesztő
  • Csak letölthető lapok, e-mailezés nincs


Hagyományos lapok: Képeslapküldés.hu

A legtöbb igényes, klasszikus karácsonyi e-képeslapot, egész pontosan 84 darabot a Képeslapküldés.hu-n találjuk. Ezeken a képek a megszokott karácsonyi kliséket vonultatják fel: becsomagolt ajándék, karácsonyfadísz, mézeskalács-figurák és ajándéknak örülő gyerekek vannak rajtuk. A lapokon igényes képek láthatók, bár néhány kompozíció igen steril.

Forrás: Képeslapküldés.hu
Egyszerű, de igényes, akár időzítve is

Az oldal szerkesztőjében egy saját üdvözletet írhatunk az elküldendő lap alá, amit néhány alapvető módosítással meg is formázhatunk, de csak néhány alap windowsos betűkészletet használhatunk ehhez, no meg szmájlikat. A szájton elvileg össze is válogathatnánk a kedvenc lapjainkat és címlistát hozhatnánk létre a regisztrációt követően, ez a funkció azonban ottjártunkkor nem működött.

A képeslapküldő form kitöltésekor ügyeljünk arra, hogy a saját mailcímünket is meg kell adnunk, ami az elolvasásról való visszajelzéshez jó, de célszerű kivennünk a pipát a hírlevélre való feliratkozás mellől, ha nem szeretnénk tartósan küldeményeket kapni az üzemeltetőktől.

  • Ingyenes
  • Időzített küldés
  • Több címzett
  • Visszajelzés az olvasásról
  • Regisztráció csak elvben

Vicces animált lapok minden mennyiségben: Care2

A környezetvédelmi szervezet lapján elsősorban a vicces küldemények kedvelői tobzódhatnak, mivel rengeteg szellemes zenélő, animált lapot találhatunk itt például éneklő szarvasokkal, tálapóval vagy éppen békákkal. Az animációk minősége nagyon vegyes, a pár vonallal megrajzolt, igénytelen karikatúráktól a szép művészi munkákig, de a hangsúly inkább a mennyiségen van: ezekből a szórakoztató üzenetekből itt találjuk a legtöbbet egy helyen.

Forrás: [origo]
Angolul éneklő télapót is küldhetünk szeretteinknek

A Care2 hagyományos, nem animált üdvözlőlapjai között már több az ízléses darab, ezekhez sokféle zenéből válogathatunk, és a küldemények mindegyikéhez színes hátteret, vicces virtuális bélyeget is lehet tenni. Az "Add a photo" gomb alatt olyan lapokat találunk, amelyekhez a saját fotóinkat tölthetjük fel, teljesen egyéni üdvözlőlapot szerkesztve ezzel. Az oldal a webes postafiókjaink címlistáit is be tudja olvasni, ha mindenkinek, vagy legalábbis sokaknak ugyanolyan lapot küldenénk (és megbízunk az adatkezelési szabályzatában). Ha több nyelven, német, spanyol, francia ismerősöknek szeretnénk lapot küldeni a neten, akkor is válogathatunk itt, mivel a szerkesztők a nemzetközi közönségre is gondoltak - már ami a nagyobb világnyelveket illeti. Ha regisztrálunk is az oldalon, akkor gyűjteménybe szervezhetjük a kedvenceinket.

  • Animált és hagyományos lapok egyaránt
  • Hatalmas választék
  • Sokféle szerkesztési opció
  • Nem csak angol nyelvű lapok


Hatalmas választék, de vegyes minőségben: Kepes-lap.hu

A legtöbb magyar képeslapküldő oldalon hagyományos postai üdvözlőlapok beszkennelt változatát találjuk meg. A Képes-lap csupán annyiban jobb az átlagos konkurens oldalaktól, hogy - legalábbis amennyire fél napos keresgéléssel megállapíthattuk - itt a legnagyobb a választék több mint félezerféle lappal. Az elérhető képeslapok között mindenféle van a kiscicás-kiskutyástól a klasszikus, karácsonyfás-hóemberes lapokon át a mesefigurásig. Az oldalon külön kategóriában szerepelnek a régies, nosztalgikus képeslapok, talán ezért érdemes felkeresni leginkább.

Forrás: képes-lap.hu
Nosztalgiában jó a Képes-lap.hu

Az oldal felülete ugyani igényes kialakítású, de az elküldendő üzenetet nem nagyon lehet szerkesztgetni, és időzíteni sem. A szájtot ezért csak akkor ajánljuk igazán, ha már tényleg nincs más ötletünk, és időnk sem lapot feladni: itt könnyen, gyorsan ki lehet lőni egy karácsonyi üdvözletet.

  • Nagy választék
  • Gyenge minőség
  • Egyszerű felület
A Google lapjai már elfogytak

Forrás: [origo]

A témát idén először a Google juttatta eszünkbe, a Gmail-felhasználók ugyanis idén fejenként egy valódi képeslapot küldhettek el az interntes vállalat számlájára. Sajnos az akció amíg a készlet tart-jelleggel zajlott, és egy hét alatt elfogytak a lapok, így mi is lemaradtunk róla, viszont a cég dizájnerei által kínált minimalista Gmail-képeslapokat azóta is le lehet tölteni az akció honlapjáról.

Üdvözletek a közösségi oldalakon

Elektronikus képeslapküldő szolgáltatás az iWiW-en is van: a közösségi oldalon a Postagalamb nevű program használatba vételével küldhetünk lapokat az ismerőseinknek. Sajnos a karácsonyi témában itt nem nagy a választék, talán az ünnepekig még összeszedik magukat a készítők.

A Facebookon ugyanerre a célra a Fun Cards nevű alkalmazást használhatjuk. Ebben már elég nagy a választék, de a képeslapok minősége itt is igen vegyes, és nem voltunk igazán elragadtatva a kínálattól. A programmal videókat is küldhetünk facebookos ismerőseinknek, és ehhez akár magunk is keresgélhetünk a YouTube-on.