Pornó bénította meg Moszkva közlekedését

Vágólapra másolva!
Pornófilmet vetítettek csütörtökön két hatalmas reklámkijelzőn Moszkva egy igen forgalmas pontján: az éjfél előtt fél órával már amúgy sem túl sűrű forgalom mindkét helyen gyakorlatilag leállt, s pénteken hackereket gyanúsítottak a "merénylet" elkövetésével.
Vágólapra másolva!

A moszkvai városi önkormányzat reklámokkal, tájékoztatással és a főváros látványának alakításával foglalkozó bizottságánál elmondták: a pornó a két kijelzőn 23.05-től 23.23-ig volt látható. A különleges vetítés kezdete után 3 perccel az illetékesek értesültek a történésről és 15 percen belül ki tudták kapcsolni a kijelzőket.

Az adott időpontban a Yandex orosz keresőgépnek a moszkvai közlekedési helyzetet figyelő Probki (Dugók) programja lett volna látható, s a feltételezések szerint a Yandex nem eléggé védett csatornáin át törtek be a kijelzőkre.


Láthatóan lassítanak a meglepett autósok

A két kijelző tulajdonosa a Panno.ru, amely már több mint tíz éve tevékenykedik a hatalmas moszkvai reklámpiacon. A cégnél a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondták, hogy hackerek törtek be a rendszerbe és tették ki a pornót közszemlére. Viktor Laptyev, a Panno.ru kereskedelmi igazgatója úgy vélekedett, hogy az illetők vagy huligánkodtak, vagy valamely konkurens cég megbízásából dolgoztak.

Az ügyet külön vizsgálja a Panno.ru - amely feljelentést tett ismeretlen tettes ellen -, a rendőrség és a moszkvai önkormányzat illetékes bizottsága. Az utóbbi úgy döntött, az érdekelt cégekkel közösen sürgősen meg kell erősíteni a kijelzők által használt távközlési csatornák védelmét és biztonságát.

A különleges esemény után nem sokkal a Youtube-on és számos orosz honlapon is megjelent egy rövidke film, amelyen látható, ahogyan leállnak a Szadovaja körúton az autók, amelyeknek vezetői a pornót bámulják.

Moszkvában a nagyjából budapesti Nagykörútnak megfelelő Szadovaja körúton, a kivezető sugárutakon, a belváros számos pontján és az elkerülő körgyűrűn is nagyon sok ilyen hatalmas kijelző van, amelyeken főleg mozgóképes reklámokat vetítenek - nappal is jól látható módon -, de szükség esetén aktuális eseményeket is közvetíteni lehet ezeken.