Keményen nekimehetnek a letöltőknek az olaszok

Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő hónapban fogadja el az olasz parlament azt a törvényt, amely az esetleges szerzőijog-sértésekért nem csupán a felhasználókat, hanem az internetszolgáltatókat és az online tartalomszolgáltatókat is felelőssé teszi.
Vágólapra másolva!

A Reuters híradása szerint az internetes cégek és civil szervezetek is aggodalmukat fejezték ki annak a törvényjavaslatnak kapcsán, amelyet várhatóan a jövő hónapban kerül az olasz parlament elé. Ugyanakkor a törvény beiktatásához elegendő a miniszterelnök jóváhagyása is, aki akár akkor is életbe léptetheti azt, ha azzal a képviselőház nem ért egyet.

A szolgáltató is felelne felhasználóinak jogsértéseiért

Vasszigort alkalmazna az internetes jogsértésekkel szemben az új törvény, amely a korábbi gyakorlattól eltérően magukat az internetszolgáltatókat és a YouTube-hoz hasonló tartalomtárhely-szolgáltatókat is felelőssé tenné a felhasználóik szerzőijog-sértésekért. Ez egyben azt jelenti, hogy ha a törvényt elfogadják, ezeknek a társaságoknak speciális szűrő- és megfigyelőapparátust kell kialakítaniuk, ha nem kívánnak törvénysértő módon működni. Ellentétes esetben a helyi médiahatóság súlyos bírságokkal sújthatná a cégeket a törvényjavaslat szerint.

Korábban az ilyen esetekben a felhasználókat kiszolgáló internet-, tárhely- és tartalomszolgáltatókat csak arra kötelezték, hogy az illegálisan publikált tartalmakat a jogtulajdonosok felszólítására távolítsák el. Az országban a Google által működtetett YouTube videomegosztót beperelte a Silvio Berlusconi miniszterelnök tulajdonában lévő Mediaset társaság, amely szerzőijog-sértésért mintegy 500 millió eurós kártérítést akar bevasalni a Google-on.

Visszavetheti az internet fejlődését

Paolo Nuti, az olasz internetszolgáltatók szövetségének elnöke szerint a törvényjavaslat jelenlegi formájában úgy van megfogalmazva, hogy az a Mediaset számára kedvező feltételeket biztosítson, bár a szakember szerint az nem kifejezetten ebből a célból készült.
A hírügynökségnek meg nem nevezett európai uniós források úgy nyilatkoztak, elképzelhető, hogy az EU vizsgálatot indít annak kapcsán, hogy a rendkívül szigorú rendelet nem sérti-e az uniós direktívákat.

Civil szervezetek szerint egy ilyen szabályozás akadályozná a szabad véleménynyilvánítást a világhálón, és gátolná a térség fejlődését az internet terén, noha például az ADSL-kapcsolatok elterjedtsége a nyugat-európai országok közül épp az olaszoknál a legalacsonyabb, és az olasz népesség csupán 10 százaléka vásárol az interneten, szemben például a britek 55 százalékával. Ez utóbbit iparági szakértők is valószínűsítik, akik szerint ha a törvény életbe lép, az internetes szektor befektetései jelentősen visszaesnek majd.