Börtön fenyegeti a jegyüzér hackereket

Vágólapra másolva!
Négy amerikai férfit azzal vádolnak, hogy speciális szoftverek segítségével több mint egymillió darab koncertekre, és sportmérkőzésekre szóló jegyet kaparintottak meg illegálisan, ezek eladásából pedig közel hatmilliárd forintnak megfelelő hasznot zsebeltek be.
Vágólapra másolva!

A négy kaliforniai férfi hétfőn állt bíróság elé: a vád szerint egy rendkívül összetett szoftveres megoldást dolgoztak ki, amelynek segítségével meg tudták kerülni azokat a korlátozásokat, amelyeket a rendszerekbe épp azért építettek be, hogy egyetlen vevő csak limitált mennyiségben vásárolhasson koncertekre, sporteseményekre jegyeket.

Szoftverrel vették meg a legjobb helyeket

Bár a négy férfi cége, a Wiseguy Tickets Inc. nem hamisított ugyan jegyeket, ám tevékenységükkel kijátszották az online jegyüzérek kezére került rengeteg belépő, amelyet egyébként hétköznapi rajongók vásároltak volna meg alapáron. Az elkövetők bolgár programozók bevonásával dolgoztak ki olyan megoldást, amely például kijátszotta a vásárlások lebonyolításakor bekért, az emberi felhasználók azonosítására szolgáló szövegfelismerésen alapuló Captcha-védelmet. Miután szoftverük gyorsabban dolgozott, mint ahogy egy ember gépelni tud, jóval nagyobb eséllyel tudták megvásárolni a legjobb ülő-, és állóhelyeket a hétköznapi felhasználóknál.

A 36-40 év közötti férfiakból álló csoport a vád szerint kimondottan prémium kategóriás, nagy eseményekre koncentrált, így például Bruce Springsteen, Bon Jovi vagy Hannah Montana koncertjeire, illetve rangos amerikai baseball-, foci-, és kosárlabdamérkőzésekre szóló jegyek ből szereztek meg az alapesetben megszerezhetőnél nagyobb mennyiséget. Springsteen egyik 2008-as koncertje esetében például négy helyett 440 jegyet vásároltak meg különféle bankkártyákról, több ezer eltérő domainnéven lévő e-mail cím mögé rejtőzve.

Húsz év börtön lehet a dollármilliós haszon ára

A férfiakat összeesküvéssel, számítógép illetéktelen használatával, illetve elektronikus rendszeren elkövetett csalással vádolják, melyek közül csak ez utóbbi vádpontban való bűnösségért akár húsz év szabadságvesztést róhat ki a bíróság. Ugyanakkor a védelem szerint a férfiak ugyanazt csinálták profibb változatban, mint amikor rajongók már éjjel letáboroznak a jegyirodák elé, hogy elsőként kaparinthassák meg a legjobb helyeket. Bár átlagosan 30 dolláros haszonnal adták tovább a jegyeket, bizonyos esetekben hasznuk akár ezer dollárra is rúgott egyetlen belépőn, tevékenységük három éve alatt pedig legalább 29 millió dolláros, vagyis mintegy hatmilliárd forintnak megfelelő haszonra tettek szert.