Vágólapra másolva!
A szerzőijog-védők nevében zsarol ki pénzt a gyanútlan felhasználóktól egy új kártevő. A szoftver torrent fájlokat keres a megfertőzött számítógépen, és ha talál, fejlelentéssel kezdi riogatni a gép tulajdonosát.
Vágólapra másolva!

"Figyelem! Kalóz tartalmakat észleltem!" - ezzel a mondattal mutatkozik be a felhasználók átverésére született legújabb kártevő. A több szerzőijog-védő szervezet logójával feldíszített ablak ezután arra szólítja fel a számítógép előtt ülőt, hogy fizessen be egy 400 dolláros büntetést. A szoftver súlyosabb következményekkel is riogat, perrel fenyegeti azokat, akiknek számítógépén torrentfájlokat talált.

Forrás: [origo]
Igazi kalózokat riogat a vírus, de ettől még hazudik

A kártevő felületét nagyon igényesen rajzolták meg az átverést létrehozó bűnözők. Nyoma sincs az internetes csalásokra jellemző felületes munkának. A négyszáz dolláros váltságdíjat is lebontották több különböző, apróbb költségre. Ironikusan az összeg közel egyharmadát a szerzőijog-védelmi szoftverek működtetését támogatandó utalják el a csalásnak bedőlő netezők.

"Ez valószínűleg az első eset, hogy a kiberbűnözők figyelmen kívül hagyják a mikrofizetés szabályait, és a váltságdíj 400 dollárra emelésével próbálták növelni a profitjukat" - írta Dancho Danchev IT biztonsági kutató az esetet elemző blogbejegyzésében.