Gábor Dénesre emlékezik a Google

2010.06.05. 11:29

Gábor Dénesre, a holográfia atyjára emlékszik logójával a Google. Az élet minden területére beszivárgott, máig rejtélyesnek ható technológia feltalálója 110 éve született.

Mi közös az ezer forintosban, a cigarettában és a DVD-lemezben? Eláruljuk, mindegyik valódiságát hologramos azonosítókkal vigyázzák. A sort számtalan mindennapi tárggyal folytathatjuk, három dimenziós faliképek, csomagolópapír. A tudósok reményei szerint pedig hamarosan az adattárolásban is felhasználhatják Gábor találmányát.

Fiatal zseni

Gábor első szabadalmi kérelmét - az Aeroplán körhinta leírását - még bőven az érettségi előtt nyújtotta be. Tanulmányait előbb a József Nádor Műszaki és Gazdasági Egyetemen, majd a charlottenburgi műszaki egyetemen folytatta. Az utóbbi helyen a szintén Nobel-díjas Einstein szemináriumát is látogatta.

Forrás: [origo]
Google hologram Gábor emlékére

A huszas évek végén Németországban vállalt állást, majd a náci hatalomátvétel után előbb Magyarországra költözött, végül pedig Angliába távozott. A holográfiát, amiért fizikai Nobel-díjat kapott 1971-ben, a British Thomson-Houston Társaság kutatójaként fedezte fel.

A magyarok beveszik a Google-t

A Google fennállásának kezdetétől megünnepel néhány fontosabb napot. Az első logó változtatós alkalom az 1998-as Burning Man fesztivál volt, de azóta a lézer felfedezésétől H. G. Wells születésnapjáig számos jeles napon került ki egy gondosan megrajzolt doodle a kereső emblémájának helyére.

Forrás: Google
Bartók volt az első magyar doodle

A Google korábbi vicces logóiról szóló cikkünkben még arra panaszkodhattunk, hogy csak egy magyar vonatkozású doodle volt, Bartók Béla 127. születésnapjára. Azóta azonban a kereső megemlékezett Harsányi Jánosról, az 19848-as forradalomról és most Gábor Dénesről is