49 szervert foglaltak le az európai warezrazzia keretében

Vágólapra másolva!
Összesen 49 szervert foglaltak le, és tíz embert tartóztattak le a hatóságok egy két nappal ezelőtti, európai szintű warezrazzia keretében.
Vágólapra másolva!

A kedd éjjel végrehajtott akció megszervezése két éves előkészületet igényelt, és a belga rendőrség koordinálásával hajtották végre. A rajtaütésben még a holland, francia, brit, olasz, norvég, lengyel, svéd, horvát, cseh, német, osztrák és magyar rendőrség is közreműködött. A belga rendőrség közlése szerint az akció fő célja azoknak a csoportoknak a kézre kerítése volt, amelyek - elsősorban holland nyelvű, vagy ilyen felirattal ellátott - filmek, tévésorozatok illegális kópiáinak internetes terjesztésével foglalkoznak. A BRFK-nál érdeklődésünkre megerősítették a hírt, ám az akció egyéb körülményeiről nem adtak tájékoztatást.

A szerverlefoglalások mellett az akció eredményeként tíz személyt letartoztattak, akik közt belga, norvég, svéd és lengyel állampolgárok is vannak. A hatóságok szerint ezek a személyek voltak a négy legnagyobb filmterjesztő csoport vezetői.A hatóságok eredetileg a fájlok terjesztéséhez használt ötvenhét darab nagykapacitású szervert akartak megtalálni, melyek közül azonban negyvenkilencet tudtak kézre keríteni és lefoglalni az akció keretében. Az AFP hírügynökség szerint a kiszolgálókon kerül be az internetes warezközösség véráramába a holland nyelvű új filmes megjelenések mintegy 80 százaléka.

A legnagyobb fogást Lengyelországban ejtették a rendőrök, ahol egy 150-180 terabájt adattároló kapacitású warezszervert foglaltak le: ennyi adat több mint 32 ezer darab dvd-n férne el. A lefoglalt számítógépek egy része kórházi vagy egyetemi hálózatra csatlakozott, egy svéd gép pedig ugyanabban a szerverteremben működött, ahol a Pirate Bay torrentszájt és a titkos dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks rendszerei is működnek, ám ezeknek nincs semmilyen kapcsolata a mostani esettel.