Már telefonon is hívnak a kamuvírusok készítői

Vágólapra másolva!
Külön call centereket létesítettek szervezett bűnözői csoportok vírusirtó szoftvereknek álcázott kártevők terjesztéséhez, melyeket már telefonos operátorok útján is megpróbálnak terjeszteni a felhasználók körében.
Vágólapra másolva!

A brit Get Safe Online nevű szervezetnek már tucatnyi felhasználó számolt be arról, hogy internetes bűnözőktől kaptak telefonhívásokat, akik felajánlották, hogy megtisztítják számítógépeiket a vírusoktól - számolt be a BBC. A csoport szakértői úgy tudják, egyes szervezett bűnözői csoportok már gigászi, akár négyszáz operátort is foglalkoztató saját call centereket létesítettek, amelyek munkatársai naponta jelentős számú felhasználót próbálnak meg átverni naponta.

A csalók módszere az, hogy tömegesen tárcsáznak fel felhasználókat, akiknek azt mondják, hogy vírust észleltek számítógépeiken. Ezt követően felajánlják az általában nem is létező fertőzés eltávolítását, ám valójában egy vírusirtó szoftvernek álcázott, de a felhasználók adatainak ellopását végző szoftvert telepítenek a számítógépre.

Kelet-Európában és Ázsiában már saját központjaik vannak

Korábban a hamis vírusirtókat leginkább weboldalakon elhelyezett hamis figyelmeztetőüzeneteket keresztül terjesztettek a készítők, az idén már Google is felhívta a figyelmet arra, hogy ezek egyre nagyobb veszélyt jelentenek a felhasználókra. A BBC beszámolója szerint a kamu vírusirtók terjesztéséhez használt call centerek többsége Kelet-Európában és Ázsiában működik, és egyelőre leginkább brit telefonszámokat hívnak fel ezekből véletlenszerűen.

Az emberektől ellopott információkat ezt követően vagy közvetlenül használják fel internetes bűncselekményekhez, vagy továbbértékesítik azokat más netbűnözőknek. A szervezet képviselője úgy nyilatkozott, az egyik ilyen kelet-európai netbűnözői csoport egy év alatt közel másfélmilliárd forintnak megfelelő bevételre tett szert a hamis vírusirtók terjesztéséből.