Százezer iPad-tulaj adatait lopták el

Vágólapra másolva!
Egymással versengő hackerek lopták el az amerikai hatóságok vádjai szerint mintegy százezer iPad-tulajdonos, többek közt médiaszemélyiségek és politikusok e-mail címeit.
Vágólapra másolva!

A kedden letartóztatott 26 éves - egyébként könyvesbolti biztonsági őrként dolgozó - Daniel Spitler és a 25 éves Andrew Auernheimer az amerikai hatóságok szerint hacker ismerőseit akarta elkápráztatni azzal, hogy egymással versengve lopták el összesen több mint százezer iPad-tulajdonos e-mail címét.

A páros az AT&T mobilcég rendszerének biztonsági gyengeségeit használta ki. Bár arra a hatóságok nem találtak bizonyítékot, hogy a címek illegálisan szerzett adatbázisát bűncselekményekhez használták fel, könnyen lehet, hogy a címeket spammereknek vagy online csalóknak adták tovább.

Spitler ötvenezer dolláros óvadék megfizetése ellenében szabadlábon védekezhet, a bíróság rendelkezései szerint azonban munkahelyén kívül nem használhat internetet. Társa, Auernheimer lakásában a házkutatás során drogot is találtak a rendőrök, ezért külön felelősségre vonják, bírósági meghallgatására pénteken kerül majd sor.

A hackerek által ellopott e-mail címek közt többek közt egy Fehér Házban dolgozó vezetőnek, egy hírcsatorna műsorvezetőjének, és New York polgármesterének, Michael Bloombergnek az e-mail címe is szerepel. Júniusban az AT&T beismerte, hogy honlapjának biztonsági hibája miatt több mint százezer olyan ügyfél e-mail címe szivárgott ki, akik a cég 3G szolgáltatására is előfizettek. A biztonsági hibát később orvosolták.