Bodri lájkolja a csontot: kisállatok a közösségi oldalakon

Beast, Mark Zuckerberg Facebook-alapító kutyája
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg nemrég vásárolt magyar pulija az egyik legnépszerűbb állat a neten, pedig a Facebookon nem is lehetne a saját kutyának, macskának rajongói oldalt létrehozni. Az iWiW-en saját klubja lehet a házikedvenceknek, Twitter-fiókot pedig akár egy csiga nevében is nyithatunk legálisan. Megmutatjuk, hogyan lehet elérhetővé tenni a háziállatokat a közösségi szájtokon.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg magyar pulija az internetezők kedvence, már most több rajongója van a Facebookon, mint Magyarországnak. Jogos felhasználói igény, hogy házikedvenceit mindenki hasonló módon népszerűsíthesse a közösségi oldalakon.

A kutyáknak nem lehetne Facebook-profilja

Rákerestünk a Facebook Súgóközpontjában arra, hogy ezt miként lehet megoldani: a közösségi oldal saját szabályzata szerint az átlagfelhasználó nem hozhat létre kutyájának sem profilt, sem pedig a Beast (szörnyeteg) nevű puliéhoz hasonló rajongói oldalt (vajon Mark Zuckerberg hogy tehette meg mégis?). Használhat ugyanakkor alkalmazásokat kisállata mindennapjainak közzétételéhez. Persze előfordulhat, hogy a felhasználóként regisztrált kutya adatlapja mégis megmarad, de a közösségi szájt bármikor törölheti az ilyen fiókokat.

Egyetlen erre a célra használható alkalmazást találtunk, a kanadai Poolhouse fejlesztését, amely kutyák, macskák, lovak, görények, rágcsálók, halak és madarak tulajdonosai, illetve kisbabás szülők számára nyújt szolgáltatásokat.

Kutyáknak Dogbook, cicáknak Catbook

A Dogbook, Catbook, Rodentbook és hasonló neveket viselő applikációk angol nyelven érhetőek el, de használatuk nem igényel komolyabb nyelvtudást. Az alkalmazások telepítését követően a saját adatalapról elérhető applikáción belül akár több állatnak is létre lehet hozni egy saját profilt (ami nem azonos a facebookos adatlappal), amelynek születési dátuma, neve és tartózkodási helye is megadható, emellett fotókat is lehet feltölteni, és státuszfrissítéseket is lehet írni hozzájuk.

Forrás: [origo]
Kedvenc nyulunk oldala a Rodentbookon

Ezzel az applikációval a házikedvenc falára írt bejegyzéseket igény szerint az emberi adatlapra is továbbítani lehet, de alapvetően a háziállattal kapcsolatos bejegyzések és fotók teljesen elkülönülnek a felhasználó "emberi" tartalmaitól. Az ismerős cicát, kutyát, nyulat vagy egyéb állatot akár ismerősnek is jelölhetik a barátok, bár ehhez nekik is telepíteniük kell a megfelelő alkalmazást, amire valószínűleg sokan - érhető okokból - nem lesznek hajlandóak.

Az iWiW-en saját klubjuk lehet

Az iWiW-en klubokat kell létrehozni a házikedvenceknek az oldal szabályzata értelmében. Ezt a Klubok létrehozása menüpont alatt a jobb felső sarokban található Új klub létrehozása gombra kattintva lehet megtenni, ahol a kategóriánál az állatokat kell kiválasztani. A magyar közösségi szájton terveznek további újításokat a rendszerben, hogy a háziállatokkal kapcsolatos információkat még kényelmesebben lehessen megosztani.

Forrás: [origo]
Az iWiW-en zárt klubja is van neki

Egy iWiW-es állat klubja lehet nyitott, ekkor bárki csatlakozhat hozzá, ha pedig zárt, akkor csak ismerősök, illetve az általuk meghívott felhasználók érhetik el a státuszfrissítéseket, fotókat, videókat a klub létrehozójának engedélyét követően. Sokan az emberekéhez hasonló profilt hoznak létre kedvencüknek, de a klub az ilyen jellegű ismeretségek kezelésére sokkal alkalmasabb felület, mivel akár kapcsolódó klubokat, azaz "állati barátokat", például a szomszéd kutyáját, deguját, papagáját is be lehet jelölni rajta ismerősként csakúgy, mint az adott fajjal foglalkozó csoportokat (például vizslatenyésztők).

Ember és állat együtt twitterezik

Napjaink másik népszerű közösségi oldalán, a Twitteren nincs semmilyen kikötés arra vonatkozólag, hogy csak emberként, valós adatokkal lehetne regisztrálni. A mikroblog szájt üzemeltetői azt sem bánják, ha robot, intelligens hűtőgép küldi ki rajtuk keresztül üzeneteit a világba, így tetszőleges állat nevében is lehet fiókot nyitni.

Forrás: [origo]
Az egyik twitterező nyúl a népes társaságból

A ThePetfeed.com című honlap a twitterező állatok adatbázisa fajok alapján csoportosítva. Megtaláljuk itt az amerikai netceleb cicát, Sockingtont, aki Jason Scott technológiatörténet-kutató kedvence, de többek közt kutyák, nyulak, madarak, futóegerek, tengerimalacok, hörcsögök, és teknősök gazdái által írt mikroblogok is szép számmal megtalálhatóak a gyűjteményben. Saját állatunknak roppant egyszerű Twitter-fiókot készíteni, csupán regisztrálni kell egy új felhasználót, amely ugyanolyan jogosultságok mellett használható, mint egy "emberi" fiók.