A Twitterről tájékozódik a Líbiát bombázó NATO

Vágólapra másolva!
A Twitterről is informálódnak a Líbiát bombázását megtervező NATO-stratégák. A katonai szervezet megerősítette, hogy a hírszerzés komolyan használja a közösségi médiát.
Vágólapra másolva!

A twitterező felkelők és lakók is segítenek a NATO repülőgépeinek irányításában. A mobil vagy a böngészőbe épített helyfelismerő segítségével a felhasználó helyzetét is meg lehet osztani az internettel, nem csak a begépelt rövid üzenetet. Mivel a katonai szervezetnek nincsenek katonái Líbiában, légtérzárral és légicsapásokkal próbálják lemondásra bírni Kadhafit.

Ahhoz kevés egy csiripelés, hogy a NATO rögtön rakétát küldjön az abban megjelölt helyre. Arra azonban elegendőek a rövid, 140 karakteres üzenetek, hogy a hírszerzés összerakja, milyen a helyzet Líbiában. A közösségi médiából szerzett értesüléseket ugyanolyan alaposan ellenőrzi a hírszerzés, mint az egyéb forrásokból (például lehallgatott telefonbeszélgetésből) származó információkat. A katonák nem csak a Twittert figyelik, jelen vannak a Facebookon és minden más hálózaton is, ahonnan pontos információkat lehet szerezni a kormányerők támaszpontjairól.