Webkamerával harcolnak a korrupció ellen Indiában

Vágólapra másolva!
Webkamerát szereltetett saját irodájába az indiai Kerala állam miniszterelnöke. Az éjjel nappal nézhető videofelvétellel a korrupció ellen akarja felvenni a harcot a vezető.
Vágólapra másolva!

Hang ugyan nincsen a felvételen, mert a frissen megválasztott Oommen Chandy azt szeretné, ha az irodájába látogatók szabadon beszélhetnének, azonban minden mozdulat, minden gesztus látható. Chandy korábbi, 2004 és 2006 közötti miniszterelnöksége során is kamera előtt élt. A műsor nem túl érdekes: a miniszterelnök tárgyal, titkárai telefonhívásokat fogadnak, papírok köröznek az irodában. Július elsején, a kamerák bekapcsolásának napján mégis százezren voltak kíváncsiak arra, hogy mi zajlik a vezető irodájában, azóta pedig közel háromszázezer felhasználó nézett bele a videóba.

"Azt hiszem, hogy korrupció elleni fellépés helyett olyan légkört kell teremtenünk, ahol minden átlátható módon történik" - mondta kísérletéről Oommen Chandy - "az embereknek tudniuk kell mindenről." A korrupciós botrányokkal teli Indiában jelképnek számít a miniszterelnök kamerája. Sunli Abraham, a bangalore-i Center of Internet and Society kutatóközpont igazgatója szerint azonban hasznosabb lenne, ha a rendőrségeket, a jogosítványközpontokat és egyéb, korrupció által sújtott hivatalokat szerelnék fel a kamerákkal. Chandy nincs egyedül, az állami tulajdonú energiacég igazgatója is az önmegfigyelés mellett döntött.

A korrupció egészen magas szinteken is jelen van az indiai közéletben. Nagyvállalatok vezetői és nagy múltú családok gyermekei is kerültek már korrupciós vádak nyomán börtönbe. Sőt jelenleg a korábbi telekommunikációs miniszter is büntetését tölti a telekommunikációs licencekkel elkövetett csalás miatt. A megvesztegetett miniszter döntése akár negyvenmilliárd dollárnyi kárt is okozhatott az országnak.