Ingyenes térképe miatt büntették meg a Google-t

Vágólapra másolva!
Ötszázezer euró jóvátételt kell fizetnie a francia Google leányvállalatnak a Google Térképek miatt. A sértett egy francia térképészcég, akik szerint a keresőóriás igyenes térképével kiszorítja versenytársait a piacról - adta hírül az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Két éves tárgyalótermi harc eredménye, hogy a Bottin Cartographes nevű cég kárpótlást kap a Google-től. Keddi ítéletében a párizsi bíróság helyt adott a téképész vállalat panaszának, amely szerint az üzleti szereplőknek nyújtott ingyenes térképszolgáltatásával a Google versenyjogi vétséget követett el. A bíróság által megítélt fémillió euró jóvátétel mellett még 15 ezer eurós bírságot is kiszabtak a Google-re.

A francia cég a Google Térképhez hasonló szolgáltatásokat nyújt cégeknek díj fejében. Állításuk szerint a Google úgy szorítja ki versenytársait, hogy időlegesen vállalj a térképrendszer fenntartásnak költségeit. A piac feletti uralom megszerzése után viszont a Bottin Cartographes szerint már pénzt fog kérni a Google is. "Ez az első alkalom, hogy a Google-t a Googlt Térkép miatt ítélték el. Bebizonyítottuk, hogy a Google kiszorítós stratégiája illegális" - nyilatkozta Jean-David Scemmama, a Bottin ügyvédje.

A Google fellebbezni fog a párizsi bíróság döntése ellen - közölta a cég szóvivője az AFP hírügynökséggel. "Meggyőződésünk, hogy az ingyenes, jó minőségű térkép a felhasználóknak és a weboldalaknak is hasznos. Ebben a szektorban Franciaországban és világszerte is maradnak versenytársaink" - mondta a szóvivő.