Már a Facebook jelszót is elkérhetik állásinterjún

Vágólapra másolva!
Semmit sem érnek a tökéletes facebookos adatvédelmi beállítások az amerikai HR-esekkel szemben. Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban kérik el állásinterjún a pályázó jelszavát, hogy szétnézzenek a privát profiljában - adta hírül a The Telegraph brit napilap.
Vágólapra másolva!

A pályázók egy része olyan helyzetben van, hogy vissza tudja utasítani a magánszférában vájkáló személyzetisek kérését. Akadnak azonban olyan álláskeresők is, akik kénytelenek kiadni a Facebook jelszavukat a felvételi beszélgetésen. A cégek egy része él is a kiszolgáltatott helyzettel, nem elégednek meg azzal, hogy a publikus információkat végigolvassák, hanem a köz elől elrejtett csoportokra és megjegyzésekre is kíváncsiak.

"Olyan ez, mint elkérni valakinek a lakáskulcsát, minden képzeletet felülmúló megsértése a magánszférának" - mondta a Telegraphnak Orin Kerr, a George Washington University jogi professzora. A gyakorlat jogszerűségével kapcsolatban is merültek fel aggályok. Illinois és Maryland szövetségi államokban már van is olyan törvényjavaslat, ami megtiltaná a cégeknek a közösségi hálózati adatok elkérését.

A privát profil sem akadály

A közösségi hálózatok elterjedtével a cégek rászoktak arra, hogy átnézzék a jelentkező közösségi aktivitását, mert a Twitter profil, Facebook oldal sokat elárul a jelentkezőről. Ezt akadályozza, hogy a felhasználók egy része privátra állítja a profilját, amit így csak a barátai tekinthetnek meg. A jelszót nem kérő cégeknél is előfordul, hogy megkérik a pályázót, hogy lépjen be interjú közben a közösségi oldalra, vagy jelölje barátjának a HR-est. Felvétel után pedig gyakorta iratnak alá olyan szerződést a munkavállalókról, aminek értelmében nem mondhatnak rosszat a cégről.

2006 óta még az Illinois szövetségi állambeli McLean megye sheriffségen is át kell engednie a pályázóknak átnézésre a Facebookjukat. A hivatal vezetője szerint a pályázóknak jogukban áll visszautasítani a vizsgálatot, igaz még nem volt rá példa, hogy bárki megtette volna. A felvételi esélyei annak romlanak, akiknek illetlen képek vannak a profiljában vagy, illegális tevékenységről esetleg fiatalkorúakkal ápolt kapcsolatról árulkodik a Facebookjuk.

Chandlee Bryan karriertanácsadó szerint a munkavállalóknak tisztában kell azzal lenni, hogy a közösségi oldalakra írottakat a leendő munkaadóik is el fogják olvasni. A jelszó elkérését Bryan is aggasztónak tartja, a HR-es barátnak jelöléséről viszont úgy gondolja, hogy jó ötlet. A szakember szerint egyre több cég használ olyan alkalmazásokat, ami a Facebook profilokat figyeli. A BeKnown nevű például a profiloldalakat is szemel tudja tartani, ha a felhasználó engedélyt ad rá, igaz a falra írt szövegekbe semmiképp sem lát bele.